ВИКТОР ЧУЧКОВ Галерия

ВИКТОР ЧУЧКОВ

КОМПОЗИТОР МУЗИКАНТ

25-02-1946г./

ЗОДИЯ   РИБИ

Проф. Виктор Чучков е композитор и пианист, концертирал в прочути зали като „Виктория Хол" - Женева, „Театро Мунисипал" - Сан Паоло, Филхармоничната зала - Санкт Петербург, зала „Верди" - Милано, Кремълска зала - Нижни Новгород, „Театро Нуово" - Сполето и др., солист на оркестри в Италия, Холандия, Швейцария, Бразилия, Русия, САЩ, Малайзия, Македония, Гърция. Сред последните му творчески изяви е музиката към режисирания от неговия син филм "18 % сиво", който бе представен премиерно на 21 и 22 януари 2020. Композиторът споделя, че пише музиката след като разбере идеите на режисьора и усети излъчването на актьора

Роден е на 25 февруари 1946 г. в Горна Оряховица. От малък изучава пиано, на 20 години печели правото на стипендия в Римската музикална академия „Санта Чечилия“. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Професор е по камерна музика и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Два мандата е председател на Съюза на композиторите в България (1999 – 2005). Творбите му се изпълняват в над 16 страни в Европа, Азия и Латинска Америка. Автор на някои от най-обичаните детски песни, като „Химн на сътворението“, „Дъга“.

Почетен гражданин на Горна Оряховица от 1998 г. Лауреат е на международни и на национални конкурси. Награден е с орден „Кирил и Методий“ I степен.

ВИКТОР ЧУЧКОВ

    Социални мрежи