ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ Галерия

ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ

АРТИСТ ПОЛИТИК

14-01-1957г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Веселин Йорданов Калановски е български актьор.

Роден е на 14 януари 1957 година в София. По бащина линия родът му произхожда от село Косинец, Костурско, днес в Гърция. Основно образование – 129 у-ще. Средно образование – Техникум по енергетика. 1980-81 г. е стажант-актьор в Д.Т. „Антон Страшимиров“ – Разград. От 1981 до 1985 г. следва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев, с асистенти проф. Снежина Танковска и Илия Добрев. Работил е като актьор на щат в Благоевград (1985-88), Шумен (1988), СЛТ „Възраждане“ – гр. София (1988 – 1991), Държавен пътуващ театър (1994). От 1991 г. е актьор на свободна практика и член на трупата на частния Свободен театър.

Известни заглавия с неговото участие са: Левски в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „Българска армия“, Креон в „Едип цар“ и „Антигона“ – Благоевградски театър, Маяковски в „Барабан за екзекуция“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Амнон в „Йонадав“ – Студиен литературен театър „Възраждане“, Епископ Методий във „Вавилонската кула“ – Театър „Сълза и смях“, Хъмбарт Хъмбарт в „Лолита“ – Благоевградски театър и Свободен театър, Христофоров във „В полите на Витоша“ – Свободен театър, Сър Тоби в „Дванадесета нощ“ – Свободен театър, Василий в „Процесът против богомилите“ – театър София, Матиас в „Моята скъпа лейди“ – „Сатиричен театър“ и театър „Галерия“, „Амадеус“ и „Антихрист“ в Нов Театър НДК, Патрик в „Иначе казано“ – Младежки театър „Николай Бинев“, Данко Хаирсъзина в Bai Ganio  – Младежки театър „Николай Бинев“и др. Съосновател и Председател на УС на „Свободен театър“ (1991 – 2001 г.). Член на Комисията за субсидии за театрални проекти към МК през 1996 -1998 г. Заместник-председател и член на Управителния съвет на сдружение „АртистАутор“ от 2011 г.

Кариера в киното и телевизията

Водещ на предаванията „На този ден“ (2002 – 2003), „Щастливата шестица“ (2005), „Това е цената“ (2014 – 2015)

Телевизионни сериали: Джими в „Хотел България“ – Нова телевизия (2004), Боян в „Людмил и Руслана“ – БНТ (2008), Капитана в „Домашен арест“ – bTV (2012 – 2013), Цветан Конов в „Скъпи наследници“ – bTV (2018).

Филми: „Убийства“ (1987), „Пролетна песен" (1988), „Ад“ (2001), „Без угризения“ (2012) Бензин (2017) – Роман и други.

Кариера в дублажа

Калановски се занимава с озвучаване от 1984 г.

Озвучавал е в сериали като „Бъфи, убийцата на вампири“, „Старгейт“, „Безследно изчезнали“, „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ и други. Филми с неговото участие са „Шрек“, „Ледена епоха“, „Роботи“, „Гарфилд 2“, „Мадагаскар 3“ и други. Също така участва в дублажа на няколко сериала от поредицата „Бен 10“, озвучава Чичо Стан в „Тайните на Гравити Фолс“ и Багира в „Книга за джунглата“ от 2016 г.

Алек ГинесМеждузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда (дублаж на Александра Аудио)
Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара (дублаж на Александра Аудио)
Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите (дублаж на Александра Аудио)Оби-Уан Кеноби
Оби-Уан Кеноби
Оби-Уан Кеноби

Анди СъркисМеждузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда
Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаиСноук
Сноук

Брайън КранстънМадагаскар 3
Кунг-фу панда 3Витали
Ли

Джон ГудмънПаранорман (дублаж на Александра Аудио)
Ратчет и КланкГ-н Прендъргаст
Гримрот Раз

Кевин Майкъл РичардсънКръстници вълшебници (в трети сезон на Александра Аудио)
Гръмотевичните котки (до 21 епизод)Дарк Лейзър
Пантро

Пат ХингълМилионите на Брустър
Батман и Робин (дублаж на студио Доли)Едуард Раундфийлд
Комисар Гордън

Самюъл ДжаксънЖелезният човек
Железният човек 2Ник Фюри
Ник Фюри

Тим РотПланетата на маймуните
Излъжи ме (без втори сезон)Тейд
Д-р Кал Лайтман

Други дейности

През 2017 г. Калановски е сред учредителите на „Да, България“ и е водач на кандидат-депутатските листи в Благоевград и Враца. Член на ИС на Да, България.

Женил се е два пъти и има четири деца – три дъщери (Владимира, Анна и София) и един син (Йордан). Отглежда и племенницата си Мина, която е част от семейството му.

ВЕСЕЛИН КАЛАНОВСКИ

    Социални мрежи