TV
ВЕНЦИСЛАВ КИСЬОВ Галерия

ВЕНЦИСЛАВ КИСЬОВ

АРТИСТ ПРЕПОДАВАТЕЛ

17-06-1946г./19-05-2014г.

ЗОДИЯ   БЛИЗНАЦИ

Венцеслав Иванов Кисьов /17.06.1946 - 19.05.2014/ е български актьор, заслужил артист, ръководител на детска школа към театър „Сълза и смях“, директор на театър „Сълза и смях“ (2005 – 2011), професор и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, автор на книги с поезия, разкази, есета и театрознание, общественик.

Роден е на 17 юли 1946 г. в град Любимец, област Хасково. През 1965 г. завършва Немската езикова гимназия в Бургас. Играе в театралната студия към Драматичен театър „Адриана Будевска“. Участва в литературен кръжок с ръководител Недялко Йорданов и пише първите си стихове. През периода 1965 – 1967 г. публикува за първи път свои стихове. През 1967 г. завършва ВНВАУ в Шумен. През 1971 г. завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Боян Дановски. Печата стихове във вестниците „Пулс“ и „Студентска трибуна“.

Играе в Драматичния театър във Видин (1971 – 1972). Сред първите му големи и запомнящи се роли е ролята на Ромео в „Ромео и Жулиета“, с режисьор Леон Даниел. Там среща бъдещата си съпруга Калина Попова, която е неговата любов и опора до края на живота му.

В периода 1972 – 1974 г. играе в Драматичния театър в Габрово, като с Калина Попова пише и поставя на сцена първата си пиеса. После е в Театър „София“ (1974 – 1976) и в Сатиричния театър в София (1976 – 1979).

От 1979 г. работи в трупата на театър „Сълза и смях“. Заедно с Тамара Войс ръководи детската театрална школа на театъра от 1992 до 1999 г. През 2005 г. става директор на „Сълза и смях“, след което поема младежката школа, докато Калина Попова ръководи детската.

Умира от рак на белите дробове на 19 май 2014 г. в София.

Библиография

„Усмивката на Бога“ (2013) – сборник стихове

„Укротени думи“ (2011) – сборник стихове

„За началото и края“ (2008) – кратки разкази, есета, публицистика

„Методология на първите стъпки“ (2007) – театрознание

„Лист неотронен“ (2006) – сборник стихове

„Пространства на мълчанието“ (2004) – сборник стихове

„Недосънувана нежност“ – 1993

Събира и издава през 1998 г. единствената по рода си антология „Написано в антракта“ с произведения на ярки съвременни актьори.

Награди и отличия

Ленинска награда (1982) – за ролята на Карл Маркс във филма „Карл Маркс: Молодые годы“ (1980)

Заслужил артист

Филмография

2007Ваканцията на Лили6професор Славов

2005Икона – (Icon)САЩ / Русиянемец

2005Вулкан – („Nature Unleashed: Volcano“)САЩ / Великобритания / Канада / БългарияКарло

2005Под водата – (Submerged)
Строго секретно – 2 заглавиеСАЩ / Великобритания / Българиялошият капитан

2003Сорая – (Soraya)Италия / Германия / ФранцияХашани

2003Ад – (In Hell)САЩпрокурор

2003Смъртоносният влак – (Death Train)САЩРодригес

2002Атака от акули 3 – Мегалодон – („Shark Attack 3 – Megalodon“)САЩ / Израелръководител смяна

1998Извън контрол – (Derailed)САЩ / Арубавлаков инженер

1993Жребият7Де Клозиер

1988Защитете дребните животниГецата

1987Пет жени на фона на морето – (Piec kobiet na tle morza)България / ПолшаЛекодуч

1987Рокадакасоразбивачът професора

1986Денят на владетелите2Лъв Арменец

1986Ешелоните на смърттаБелев

1986Борис I2Докс, брат на Борис I

1985Последният езичникДокс, брат на Борис I

1984Кутията на Пандорабезделникът Кики

1984В името на народа8Симеон

1984Вкус на бисерНайден

1983„Защо?“Габриел Ару

1983Д-р Петър Берон2Жером Адолф Бланки, френски философ и издател

1982Разказът на великия боилстарият боил

1981Мера според мера7Нафъз ефенди, младотурски офицер

1981Мера според мера3Нафъз ефенди, младотурски офицер

1980Карл Маркс-млади години – (Карл Маркс: Молодые годы)
Младостта на Карл Маркс – 2 заглавие7СССР / ГДРКарл Маркс

1974Синята лампа10(в 10-а: „Разходка с мустанг“)

1971 – 1972Това спокойно всекидневие3следовател

Театрални роли

„Ромео и Жулиета“ (Шекспир) – Ромео

„С любовта шега не бива“

„Господин Пунтила и неговият слуга Мати“ – Мати

„Между два изстрела“

Телевизионен театър

„Добро и ръце“ (1987) (Константин Дуфев)

„Руска“ (1986) (Иван Вазов)

„Кабинетна история“ (1986) (Рустам Ибрахимбеков)

„Процесът Стамболийски“ (1985) (Пелин Пелинов), 2 части

„Чичовци“ (1985) (Иван Вазов), мюзикъл – даскал Гатю

„Рози за д-р Шомов“ (1984) (сц. Драгомир Асенов, реж. Димитрина Гюрова и Николай Савов)

„Последният дуел“ (1984) (Мар Байджиев)

„Чуждото дете“ (1983) (В. Шиваркин)

„Кандидати за славата“ (1983) (Иван Вазов)

„Музикален момент“ (1983) (Върбан Боров)

„Защо?“ (1982) (Габриел Ару)

„Лунният камък“ (1982) (Уилки Колинс), 3 части

„Хубави дъждове“ (1982) (Димитър Панделиев)

„Хъшове“ (1982) (Иван Вазов) – Бръчков

„Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“ (1982) (Антон Дончев), 6 части

„Опасният завой“ (1981) (Джон Пристли)

„Търси се шмекер“ (1981) (Димитриос Псатас)

„Историята на един кон“ (1981) (Лев Толстой)

„Златното покритие“ (1979) (Драгомир Асенов)

„В люляковата градина“ (1977) (А. Салодар)

„Престолът“ (1975) (Иван Вазов)

Библиография 

„Пространства на мълчанието“ (сборник стихове)

„Лист неотронен“ (сборник стихове)

„Методология на първите стъпки“ (театрознание)

„За началото и края“ (кратки разкази, есета, публицистика)

ВЕНЦИСЛАВ КИСЬОВ

    Социални мрежи