ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ Галерия

ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ

АРТИСТ

16-01-1974г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Велислав Павлов е един от най-успешните актьори у нас, но като че ли остава встрани от медийното пространство. Той изигра главната роля във филма „Въздесъщият” и ни провокира със своето силно присъствие на екрана. Филмът беше част от конкурса за наградите „Оскар” за чуждоезичен филм. Гледали сме го в българските филми „Дзифт”, „Източни пиеси”, „Шменти- капели” и в сериалите „Откраднат живот” и „Дървото на живота”. Участвал е в над 50 чужди филмови продукции и си е партнирал с такива световни имена като Вал Килмър, Антонио Бандерас, Морган Фрийман, Джон Кюсак, Долф Лундгрен, Жан-Клод ван Дам...

Велислав Павлов се „запалва” по актьорската професия от филмите, които гледа през юношеството. И на 16 - 17 години отива в читалището на своя роден град Берковица, където има театрална група. Първата му премиера е в пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена”. Велислав и до сега си спомня как е играл с кецове, с дънки, отрязани до коляното и с едно рокерско яке. Рокерско, за да е по-близо образът до самия него. И до днес актьорът си мисли, че му допадат роли, които в някаква степен са близо до него и едновременно с това – много далеч от самия него. Стреми се при изграждането на образите да ги направи пълнокръвни, да навлезе дълбоко емоционално в героя, да бъде  честен и истински на сцената и екрана.  

Завършва актьорско майсторство в Театралния департамент на НБУ. Там един от преподавателите е проф. Васил Димитров, които го доближава до системата на Станиславски, която е в основата на актьорската професия. А режисьорката Възкресия Вихърова и сценографът Зарко Узунов залагат в него и в цялата група студенти основните въпроси, свързани с професията: дисциплината, характера, вътрешния живот ...Въпроси, на които Велислав Павлов започва да си отговаря едва през последните години. И които са особено ценни за твореца.

Един от големите театрали у нас, актьорът и режисьор Мариус Куркински, работи по няколко проекта заедно с Велислав Павлов. И до днес, вече над 10 години, Велислав играе в постановката на Куркински „Рибарят и неговата душа”. Над 200 са представленията на спектакъла в театър „199”. И до днес екипът има катарзисни спектакли, както ги нарече Велислав Павлов, когато всичко е извън рутината, живо и истинско е, с едно „космическо” напасване на енергиите на целия екип, както и на всички останали, които помагат в реализирането на представлението. Работата на актьора с Мариус Куркински е особено ценна за него и дори стига до вълшебството.

Спектаклите, в които можете да гледате Велислав Павлов през този сезон, са „Дон Жуан” и „На ръба” в Народния театър, както и постановката на неговата съпруга Юлиана Сайска „Интервюта с душата” в галерия „Етюд”, а „Рибарят и неговата душа” продължава да се играе в театър „199”. В момента актьорът репетира в Народния театър в пиесата „Братя Карамазови”. За ролята на Иван Карамазов той е получил лична покана от директора на театъра Мариус Донкин. Премиерата на постановката ще бъде в началото на месец април.

Извън театъра и киното Велислав Павлов обича да е при семейството си, да е с близките и приятелите, да гледа филми, да чете книги, да слуша музика. Обича и да е в планината, да е близо до гората, дърветата, миризмата на природата. А иначе нощният рицар е на мотор на една асфалтова улица, спира на червения светофар, след това продължава на зелена светлина и след това светлината пак е зелена, а той пътува, пътува, пътува ...докато се изгубва, може би извън града и там някъде близо до природата.

ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ

    Социални мрежи