ВЕЖДИ РАШИДОВ Галерия

ВЕЖДИ РАШИДОВ

СКУЛПТОР ПОЛИТИК

14-12-1951г./

ЗОДИЯ   СТРЕЛЕЦ

Веждѝ Летиф Рашѝдов е български скулптор и министър на културата в кабинета „Борисов I“ и „II“. Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 г.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград, България. Когато е на 2-годишна възраст, заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.

През последните повече от десет години Вежди Рашидов се изявява като общественик и заема позиции по политически и социални теми. Въпреки че е етнически турчин, той често критикува върхушката на партията Движение за права и свободи (ДПС).

По повод на рождения си ден на 14 декември 1996 г. е награден от собственика на Мултигруп Илия Павлов с титлата „главен мултак на републиката“.

На 29 ноември 2001 г. Вежди Рашидов, заедно с общинския съветник от СДС Емил Додов се сбиват с полицай, след като колата на Рашидов е паркирана неправилно пред Столична община. Полицаят е със счупен нос, а инцидентът е заснет от екип на телевизия „Евроком“ и от охранителната камера на общината. На следващия ден те са арестувани и прокуратурата завежда дело за лека телесна повреда на полицай и хулиганство. На 5 април 2002 г. прокуратурата прекратява делото срещу Вежди Рашидов с мотива, че престъпленията не са извършени.

По случай 50-ата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден „Стара планина“.

През 2006 г. чества 30 години на професионалното си поприще. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина.

В Кърджали води листа и е мажоритарен кандидат на ПП ГЕРБ на изборите за Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г.. Избран е за депутат в 41 Народно събрание. От 27 юли 2009 г. е министър на културата.

През 2015 г. организира след 5-годишна подготвителна работа изложба на български културни ценности в Лувъра. Мероприятието поражда скандал в София заради въпроси като командировъчни на журналисти и хонорар на хорист.

През 2016 г. възниква силно обществено недоволство след открито писмо на Рашидов, в което той се изказва за журналиста Георги Ангелов, че „също е на държавна ясла“. Следват искания за оставка и отказ тя да бъде подадена.

Вежди Рашидов е председател на Комисията по култура в 44-тото Народно събрание.

Негова изработка са статуетките за следните призове:

Приз „Сирак Скитник“ на Българското национално радио

Приз „Златна роза“ на фестивала на българския филм във Варна

Приз „Полицай на годината“ на Министерството на вътрешните работи

Приз на конкурса „Атанас Мандаджиев“ за кратък криминален разказ

Приз „Обикновен българин“ на радио „Нет“

Приз за красота „Мис Труд“

Приз за най-смел космонавт „NASA“

Вежди Рашидов е женен за д-р Снежана Бахарова.

За цялостното си творчество през 2010 г. е удостоен със званието академик на Международната академия за култура и изкуство. в Москва, Русия.

С решение №1120/26 август 2010 на Общински съвет – Димитровград през 2010 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград.

Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2006).

Австрийски орден – „Златен кръст на Свети Леополд“ (2016 г.)

Почетен професор на УниБИТ (2018)

ВЕЖДИ РАШИДОВ

    Социални мрежи