ВАСКО АБАДЖИЕВ Галерия

ВАСКО АБАДЖИЕВ

МУЗИКАНТ

14-01-1926г./14-12-1978г.

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Васко Николов Абаджиев е български цигулар, който още в детска възраст получава международна известност с виртуозните си изпълнения и е наричан „дете-чудо“, „Паганини на XX век“, „Новият Йехуди Менухин“.

Васко Абаджиев е роден на 14 януари 1926 година в семейството на професора по цигулка в Софийската консерватория Никола Абаджиев и на Лала Пиперова, пианистка.

На 6-годишна възраст Васко прави дебют като цигулар. Едва деветгодишен завършва Консерваторията и става най-младият дипломант в историята на българското висше образование. На единадесетгодишна възраст започва да следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия. През следващите няколко години Васко Абаджиев печели няколко престижни конкурса. Като абсолвент в Академията, на 12-годишна възраст е удостоен с първа награда на международния конкурс в Лиеж и гостува на крал Леополд III.

Следват поредица от концерти c най-известните филхармонии и симфонични оркестри в Европа под диригентството на Вилхелм Фуртвенглер, Вилем Менгелберг, Карл Бьом и др. В средата на Втората световна война Васко Абаджиев заминава със семейството си в Германия и започва да следва във Висшето училище по музика в Берлин - специалност композиция и контрапункт. През 1947 г. умира баща му. След смъртта му Васко Абаджиев заминава да лекува разклатените си нерви в Будапеща.

Завръща се в България в началото на 50-те години. От 1952 до 1956 г. В. Абаджиев изнася десетки концерти в България. През 1953 година е отличен с Димитровска награда.

По време на събитията през 1956 г. В. Абаджиев се намира в Унгария, където е нападнат във влака между Будапеща и Прага, получава травми и заминава в Западен Берлин, за да се лекува. До 1965 г. В. Абаджиев преживява успешно в Германия благодарение на силната воля на майка му. През същата година тя умира и по детски наивният Васко Абаджиев трудно се прехранва. След прекарана катастрофа, той е принуден да работи като куриер в издателство и да свири в моряшки кръчми на квартала „Санкт Паули“ в Хамбург.

На 14 декември 1978 г. гениалният цигулар Васко Абаджиев почива от естествена смърт. Тялото му е открито във вагон на градската железница в град Хамбург.

През 2009 година писателят Маргарит Абаджиев издава „Шакона пасион“, биографичен роман, посветен на Васко Абаджиев.

Ранни изяви

В брой 299 от 22.02.1936 г. на в. Литературен глас Калина Малина публикува статия, посветена на тогава десетгодишния Васко Абаджиев, придружена от портрет на младия цигулар от Благой Мавров.

В текста акцент е поставен върху два последователни концерта на Васко Абаджиев - във Военния клуб и в салона на Opera Pro Oriente (14.01.1936 г.), организирани от комитета за отпразнуване 10 годишния рожден ден на малкия артист и оставили, според авторката, дълбоки следи в софийските музикални среди със своята задълбочена интерпретация на произведения от Тартини, Паганини и Чайковски.

По повод честването проф. Александър Балабанов изнася реч, с която изразява очакванията си Васко Абаджиев да разнесе ,,славата на България по целия свят“.

ВАСКО АБАДЖИЕВ

    Социални мрежи