ВАЛЕНТИН МОЛЛОВ Галерия

ВАЛЕНТИН МОЛЛОВ

БИЗНЕС

31-03-1954г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Валентин Моллов е бизнесмен, основател и почетен председател на Съюза за стопанска инициатива

Още в началото на прехода през 1992 г. в интервю за в. „Подкрепа” Валентин Моллов заявява, че е завършил първи факултет „Държавна сигурност” във Висшата специална школа “Г.Димитров”,  като заявява: „горд съм,  че съм учил там, защото научих неща, които нямаше къде другаде да науча”.

Години по-късно се оказва, че той не е стигнал до офицерски чин. В различни публикации се посочва, че е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

От 1980 до 1982 г. е административен директор на Българска индустриално стопанска асоциация (БИСА), наследник на която е Българската стопанска камара. БИСА е създадена през 1980 г. от Огнян Дойнов и основната й цел е да развива малки и средни предприятия.

Моллов работи в администрацията на държавното предприятие "Булгаргеомин". Представител е на предприятието в Триполи, Либия. След това е началник на международния отдел на "Техноимпортекспорт" до 1986 г.

Твърди се, че напуска НРБ и живее като емигрант в Австрия, Германия и Швеция. След Указ 56 (1988 г.) създава фирма "Моллов", която се занимава с транспортни и сервизни услуги. На 22 декември 1989 г. основава Съюз за стопанска инициатива на гражданите (ССИГ) и става негов председател. От края на април 1990 г. ССИГ започва да издава седмичника "168 часа".

През 1990 г. Валентин Моллов влиза в надзорния съвет на фондация "Еврика". Тя е с уставен капитал от 51 млн. лв. от фонда на Техническо и научно творчество на младежта.

Известен е и опитът му да влезе в политиката още през 1990 г. с организирането на учредителния конгрес на Българския бизнес блок, където обаче се налага Жорж Ганчев, друг агент ан ДС. Впоследствие Моллов основава Българска бизнес партия, която на изборите през 1991 г. не успява да събере дори 1 процент.

Остава известен с определението си „честен частник”, а също така и израза за прехода в България: „Каква я мислихме, каква стана”.

Малко преди фалита на ПЧБ той я напуска, след като учредява и оглавява банка „Моллов”. И тя обаче фалира, като през 1997 г. словашкият фонд "Истрокапитал", придобива трезора, прекръстен бързо на „Евробанк”.

В началото на ХХI век на името на бизнесмена се водят няколко фирми. През 2001 г. в несъстоятелност е обявена "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Това поставя началото на фалита на повечето от дружествата, свързани с името му. През 2009 г. името му отново изплува покрай афера с вагоните за БДЖ. Тогава швейцарската фирма "Арвекс" доставя 30 вагона от Германия за 16 млн. евро, а реалната им стойност се оказва е 20 000 евро, тъй като били подготвени за скрап, защото са производство от 1930 г. По данни на прокуратурата фирмата "Арвекс" е регистрирана данъчно в България с представител Валентин Моллов.

 


    Социални мрежи