ВАЛЕНТИН БОБЕВСКИ Галерия

ВАЛЕНТИН БОБЕВСКИ

ДИРИГЕНТ КОМПОЗИТОР

05-02-1938г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Акад. Валентин Бобевски е композитор и диригент. Името му се свързва с Хоровата асоциация “Света София - България”, със Сдружението Български хоров съюз и Мъжкия вокален ансамбъл „България“ и, преди всичко, с хор „Гусла“, формацията, която ръководи от 1985 г. Световно известният хор отбеляза 95 години от основаването си с тържествен концерт на 21 януари 2020

Акад. Валентин Бобевски е роден е на 5 февруари 1938г. в София. Произхожда от семейство с висока музикална култура и израства в средата на видни представители на българската интелигенция и музикалното изкуство. Завършва Българската държавна консерватория “Проф.Панчо Владигеров“, специалност „Дирижиране“ в класа на нашия земляк проф.Георги Димитров /виж отделна статия/ и доц.Любен Лилков. Още като студент със софийски самодеен хор печели лауреатско звание на Първия републикански фестивал/1959/. Завършва следването си с пълно отличие. Първите си самостоятелни стъпки като главен диригент прави през 1961г. с Видинския градски представителен хор „Боян Чонос“, с него печели лауреатско звание на Втория републикански фестивал/1964/ и наградата на Съюза на българските композитори на Втория събор на хоровете в гр.Силистра/1966/. За шестте години прекарани във Видин създава Детския хор при Окръжен пионерски дом – Видин, който печели първата награда на Първия фестивал на детските хорове/1966/, смесен камерен хор „Хармония“  и мъжки камерен състав „Бонония“, скоито печели златни медали  за изключителни постижения  на Третия републикански фестивал/1969/ и оставя след себе си плеяда последователи – диригенти, солисти, хористи,  инструменталисти и почитатели на хоровото изкуство и музиката. Специализирал е в Хумболтовия университет, Германия. След това в продължение на 25 години е главен художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, 43 години посвещава като диригент на хор „Света София“, от 1970г. до 1998г. ръководи единствения спортен хор в България „Славия“, а от 1985г. е неотменно главен диригент на хор „Гусла“. През 1991г. създава мъжкия камерен ансамбъл „България“.

Дирижирал е много хорови формации в страната и чужбина и има над 400 премиерни изпълнения на български и чужди творби.
Преподавател по дирижиране в Държавната музикална академия „Ференц Лист“, Унгария.
Негови ученици, възпитаници и хористи са  едни от най-популярните имена в хоровото и оперно изкуство, естрадата и инструменталната музика.
Бил е председател на Българския хоров съюз и на Международния фестивал за православна музика „Хвалите Господа“.
Акад. Валентин Бобевски е носител на над 50 държавни и музикални отличия и награди от на-престижните хорови фестивали в света.

Маестро Бобевски е дирижирал близо 10 000 концерта в повече от 50 страни на 4 континента. Той пише хорова и театрална музика, ръководи диригентски курсове, журира конкурси и фестивали, автор е на проблемни статии за диригентското изкуство, съставител е на песенни сборници. В. Бобевски е номиниран от Кеймбриджкия биографичен център за Мъж на годината /1992 г./, за Мъж на постиженията /1993 г./, а през 1994 г. е включен в Световната енциклопедия на Кеймбридж.
От 2011г. е избран за академик на БАНИ, а хор „Гусла" получава званието Академичен мъжки хор при БАНИ.
Маестро Бобевски е носител на наградата за високо диригентско майсторство „Белла Барток" , на ордена „Кирил и Методий" – първа степен, Орден на труда – златен , Заслужил артист, Златно перо и много други български и чуждестранни ордени и медали. Носител е на най-високо отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира", 1998 г., Кристална лира – 2008 г. През 2014 г. получава почетен орден „Д-р Петър Берон" от Българска академия на науките и изкуствата.

ВАЛЕНТИН БОБЕВСКИ

    Социални мрежи