ЦВЕТЕЛИНА МАЛДЖАНСКА Галерия

ЦВЕТЕЛИНА МАЛДЖАНСКА

ПЕВЕЦ

04-04-1970г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Цветелина Малджанска е оперна певица, сопрано, пяла с Хосе Карерас и Андреа Бочели на концертите им в София. Любопитен факт: Примата е дипломиран лекар с 3-годишна специализация по неврология в ИСУЛ

Ражда се в семейство на майка музикант и баща физик. От 12-годишна възраст свири на пиано. Баща ѝ иска сериозно образование за дъщеря си и тя записва медицина, но взима и частни уроци по пеене при Александрина Милчева. Завършва медицина през 1994 г.

Заминава за Италия, където пак работи с Александрина Милчева, както и с Никола Гюзелев и Серджо Олива. Специализира в Академията „Борис Христов“ в Рим. Още на следващата година печели международни награди. Специализира и неврология в ИСУЛ.

През 1995 г. дебютира на сцените на Софийската и Варненската опера в ролята на Лучия от едноименната опера от Доницети. Репертоарът ѝ включва партиите на Виолета в „Травиата“, Мими в „Бохеми“, Лиу в „Турандот“. Пее с почти всички български филхармонични оркестри. Гастролира в България, Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ, Испания.

През 2005 г. партнира на Хосе Карерас и Андреа Бочели на концертите им в София.

През 2001 г. Пласидо Доминго я кани да пее в Лос Анджелис, през 2005 г. Хосе Карерас я избира да му партнира, а по-късно Андреа Бочели пее с нея.

От 2006 г. Цветелина Малджанска е солист на Русенска опера.

Признание и награди

  • През 1995 г. печели две първи награди от певческите конкурси „Христо Бръмбаров“ и „Франческо Пауло Нелиа“, Италия.
  • През 1996 г. програма „Христо Ботев“ на БНР ѝ присъжда приза за най-добър млад музикант.
  • Носителка на Специалната награда на журито от Международния оперен конкурс в Мармонд, Франция и на стипендия от конкурса „Джузепе ди Стефано“, Италия.
  • Почетен гражданин на Враца (2006).

Съпруга на режисьора Бойко Богданов от 2002 г. Имат син Александър

ЦВЕТЕЛИНА МАЛДЖАНСКА

    Социални мрежи