TV
ТОНИ ДИМИТРОВА Галерия

ТОНИ ДИМИТРОВА

АРТИСТ

10-01-1963г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Антоанета Димитрова Петкова, по-известна с артистичния си псевдоним Тони Димитрова, е българска поп певица.

Тони Димитрова е родена на 10 януари 1963 г. в град Бургас, но едва през 1977 г. заживява там. Преди това израства в с. Звездец (родното място на баща ѝ;), след това в Сливен. Баща ѝ е военен, майка ѝ – учителка; има и брат, Йордан,който е с 4 години по-голям от нея. Той умира на 7 ноември 2020 г., на 61-годишна възраст, след тежко боледуване от COVID-19. Завършва гимназия в гр. Бургас и след това изкарва курсове по машинопис и стенография в Стара Загора. Благодарение на курсовете започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. След няколко години работа като машинописка, се отказва от тази работа и започва да се занимава сериозно с музика.

След като изоставя работата си на машинописка през 1990 г., Тони започва да пее в заведения в Бургас. През 1995 година се явява на конкурс, организиран от Ева и Гого от популярната през 70-те години на ХХ в. група „Тоника“. В журито на конкурса е Стефан Диомов, който търси хора за попълнение на тогавашната група „Горещ пясък“. Още на следващия ден ѝ правят пробни записи в студио „Горещ пясък“ и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра. С това започва кариерата ѝ на професионална певица.

През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където ѝ е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия ѝ самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). През 1999 година издава албума „Как си, Тони?“, а през 2001 година следва нов албум – „Съмва се“. От него с най-голям успех се ползват дуетът с Орлин Горанов „Още те обичам“, „Малка водка с портокалов сок“, „Бургас и момчето“. Още на следващата 2002 година успява да издаде нов албум „Тони Димитрова – дуети“, който включва дуети с Веселин Маринов, Орлин Горанов, Георги Найденов – Гого, Пламен Ставрев, Васил Найденов. Сред най-успешните ѝ дуети е песента „За кой ли път“ с Борис Гуджунов.

През 2004 година излиза албумът „Made in Burgas“ с хитовете: „По пътя“, „Бавната река“, „Нито ден е, нито вечер“.

През 2007 година Тони Димитрова издава албума „Обещания“ с хитовете: „Обещания“, „Тръгвай, щом решил си“, „Песента на щурците“, „Сахара блус“, „Say you would“ и „Шепа пепел, две сълзи“.

През есента на 2010 година Тони Димитрова участва във „Великолепната шесторка 2“ – риалити шоу, известно с благородната си кауза – да подсигури приемни семейства на много изоставени по домовете деца. Участва в дует с известния български артист Светослав Пеев.

През 2011 година Тони Димитрова издава албума ,,Добър вечер, добър ден" с хитовете: ,,Добър вечер, добър ден", ,,Първите две сълзи", ,,Дрийм танго", ,,Когато си с мен", ,,Там, където те има", ,,Есен в Бургас", ,,Лятно кино", ,,Идват старите приятели".

През есента на 2017 година Тони Димитрова стартира турне с проекта „Моите неизпратени писма“ и реализира над 70 концерта в цялата страна (информацията е до юни 2019). Идеята и сценария е на Юлия Манукян, аранжиментите и оркестрациите са на Георги Милтиядов, режисурата на Тодор Мадолев. Под съпровода на Филхармония „Димитър Ненов“ и бенд в състав: Росен Сеновски (китари), Мирослав Станчев (вокал), Даниел Желев (ударни) и Иво Дуков (пиано). Диригент на проекта е Левон Манукян.

Награди

1997Голямата награда„Старецът и морето“ (муз. Стефан Маринов)Фестивал за забавна песен „Бургас и морето“Бургас

1996II награда„Ти, аз и морето“ (муз. Стефан Маринов)Фестивал за забавна песен „Бургас и морето“Бургас

1995III награда„Ах, морето...“
(муз. Стефан Маринов)Фестивал за забавна песен „Бургас и морето“Бургас

Дискография

2011„Добър вечер, добър ден“CDСтефКос мюзикМК55686

2007„Обещания“CDСтефКос мюзикMK52734

2005„Най-доброто досега“CDСтефКос мюзикSM0512100

2004„Made in Burgas“CDСтефКос мюзикSM0405182

2003„Сребърна колекция 2“2CDСтефКос мюзикSSC04001

2003„Сребърна колекция 1“2CDСтефКос мюзикSSC04002

2002„Дуети“CDСтефКос мюзикSM0211057

2001„Съмва се...“CDСтефКос мюзикSM0112045

1999„Как си, Тони?“CDСтефКос мюзикSM9909004

1997„Ах, морето...“CDМега Музика20012

Сингли

2017„Глътка живот“DigitalТони Димитрова

2017„За да бъда с теб“DigitalТони Димитрова

ТОНИ ДИМИТРОВА

    Социални мрежи