ТОДОР ЕНЕВ Галерия

ТОДОР ЕНЕВ

СПОРТИСТ ТРЕНЬОР

08-02-1982г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Тодор Енев е част от треньорския тим на MG тенис клуб/парк „Заимов“ от август 2020. Рекордьор на България за отборната Купа „Дейвис“ с най-много срещи 33, най-много години участие - 14 , най-много победи - 28. От 13 януари 2014 г. е капитан на България за Купа „Дейвис“ и единственият наш тенисист с награда от международната федерация за всеотдайност в това състезание

Тодор Енев е български тенисист, роден на 8 февруари 1982 г. в Пловдив. Състезател за Купа Дейвис. Той е най-дългогодишните състезатели за отбора на България, като има в актива си 25 победи и 19 загуби.

Започва да тренира тенис на 8-годишна възраст. Като юноша бележи значителни успехи. Играе полуфинали и финали на почти всички големи юношески турнири.

През 1996 г. Тодор Енев е избран за тенисист №3 на Европа при юношите до 14-години (след Пол-Анри Матийо и Томи Робредо).

Финалист е на юношеския Уимбълдън от 1999 г. на двойки с партньор Ярко Ниеминен, като на финала двамата губят от поставените под №1 Гилермо Кория и Давид Налбандиян с резултат 7 – 5 6 – 4.

През 2000 г. достига до №2 в световната ранглиста за юноши след Анди Родик. През същата година печели юношеското издание на „Откритото първенство на Италия“ и „Ориндж Боул“ в САЩ (неофициално световно първенство за юноши), побеждавайки на финала Бруно Соареш. Финалист на двойки от турнира „Банана Боул“ в Бразилия.

Тодор Енев национален треньор БНТЦ, отговорник развитие към БФТенис
Тодор Енев е роден през 1982 г. в Пловдив. Състезател за Купа Дейвис. Той е най-дългогодишният състезател в отбора на България, като има в актива си 25 победи и 19 загуби. Като юноша бележи значителни успехи. Играе полуфинали и финали на почти всички големи юношески турнири. През 1996 г. Тодор Енев е избран за тенисист №3 на Европа при юношите до 14-години. През 2000 г. достига до №2 в световната ранглиста за юноши след Анди Родик. През същата година печели юношеското издание на „Откритото първенство на Италия“ и „Ориндж Боул“ в САЩ. Дебютира при мъжете през 1997г., като най-високата позиция, която достига в световната ранглиста е 252. Многократен шампион на страната. От 2012г. работи като национален треньор към Българска Федерация по тенис От 2014г. е капитан на България за Купа Дейвис

ТОДОР ЕНЕВ

    Социални мрежи