ТЕМЕНУЖКА ПЕТРОВА Галерия

ТЕМЕНУЖКА ПЕТРОВА

ПОЛИТИК АДМИНИСТРАЦИЯ

18-01-1967г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета „Борисов II“ от 7 ноември 2014-а до 27 януари 2017 г. и отново – от 4 май 2017 г. – в правителството "Борисов III".

Завършва магистратура в специалността „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство. Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор“ в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия. 

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол“. След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност“ в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 г. – 2013 г. е директор на АДФИ. 

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета „Близнашки“ (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите „Данъчна политика“ и „Вътрешен контрол“ в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта. 

На 7 ноември 2014 г. е избрана за министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“. Според нея приоритет на това правителство е бъде продължен живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. 

ТЕМЕНУЖКА ПЕТРОВА

    Социални мрежи