СТЕФКА СТОЕВА Галерия

СТЕФКА СТОЕВА

ЮРИСТ АДМИНИСТРАЦИЯ

14-02-1953г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Стефка Стоева е юрист, експредседател на настоящата ЦИК, подала оставка заради недостатъци на изборното законодателство. Била е конституционен съдия в третия мандат на Конституционния съд 2009-2018), съдия и заместник-председател на ВАС

Преди да стане конституционен съдия Стефка Стоева беше един от най-авторитетните административни съдии. Беше и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).  Заради безспорните ѝ качества през 2009 г. колегите ѝ върховни съдии  я избраха за член на КС.  След края на мандата ѝ в КС миналата есен тя беше спрягана и като един от юристите, които председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков иска да имат водеща роля в тълкувателната дейност на съда, като влязат в бъдещото аналитично звено.

Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. и над 30 години е съдия, като започва кариерата в системата през 1978 г. Била е председател на Районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд. От 1993 г. е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. във Върховния административен съд.

СТЕФКА СТОЕВА

    Социални мрежи