СТЕФКА ПЕТРОВА Галерия

СТЕФКА ПЕТРОВА

УЧЕН АДМИНИСТРАЦИЯ

10-02-0000г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Проф. Д-р Стефка Петрова e професор по Хранене и диететика. Тя е водещ специалист в областта на храненето, хранителната епидемиология и хранителната политика с голям национален и международен опит. Има две медицински специалности – Токсикология и Хранене и диететика. Специализирала е в САЩ, Англия, Италия и други страни. Проф. Петрова е ръководител и участник в 25 национални и 12 международни научни проекта. Ръководител и участник е в националните проучвания на храненето и хранителния статус на населението, включително деца във всички възрасти; ръководител е на експертната група, която разработва и актуализира физиологичните норми за хранене в България и националните препоръки за здравословно хранене за деца, бременни и кърмещи жени, възрастни. Проф. Петрова участва в разработване на наредбите на МЗ за здравословно хранене в детските заведения и училищата и е основен автор на ръководства за хранене на деца от кърмаческа до 18-годишна възраст. Член е на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот и редица национални и международни експертни групи, свързани с храните и храненето. Обучава лекари специализнти и докторанти по Хранене и диететика.

В продължение на 25 години проф. Петрова е била ръководител на направление Храни и хранене, 16 години национален консултант по хранене на МЗ и представител на България по хранене в Европейското бюро на СЗО. Била е заместник директор и директор на Националния център по обществено здраве.  

Проф. Петрова има над 150 научни публикации и над 180 участия в научни форуми у нас и в чужбина. Член е на редакционни колегии на научни списания, на национални и международни научни дружества.

СТЕФКА ПЕТРОВА

    Социални мрежи