СОЛОМОН ПАСИ Галерия

СОЛОМОН ПАСИ

ПОЛИТИК АДМИНИСТРАЦИЯ

22-12-1956г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Д-р Соломон Исак Паси

Основател и президент на Атлантическия клуб в България (1990 – до сега)

Министър на външните работи (2001-2005)

Председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) (2004)

Председател на Съвета за сигурност на ООН (2002-2003)

Председател на Комисията по външна политика на 40-то Народно събрание (2005-2009)

Българската кандидатура за Генерален секретар на НАТО (2009)

Първият вицепрезидент на АТА от Източна Европа, Париж (1996-1999)

Активист в опозицията на движения за права и свободи (1985-1989)

Специалист в сферата на компютърните науки към СУ „Св. Климент Охридски”/БАН (1979-1994)

Д-р Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Създаден като НПО през 1990, АКБ разпространява идеята за разпускането на Варшавския договор и за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз.

През август 1990 д-р Соломон Паси,  депутат във Великото Народно събрание, изготвя законопроект за присъединяването на България към НАТО. Това предизвика публична дискусия в Централна и Източна Европа за разпускането на Варшавския договор, както и разширяването на НАТО и ЕС. Министър Паси (2001-2005) успешно договоря поканата на България за членство в НАТО, както и ефективно сключва присъединяването през 2004.

Д-р Паси изготвя парламентарна резолюция за присъединяването на България към ЕС (1990) и, по случайност, министър Паси води преговорите и подписва Договора за присъединяване към ЕС през 2005.

През 2008 Соломон и Гергана Паси стартират универсална стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тяхното предложение влиза в сила през януари 2011 и спестява милиони тонове емисии на СО2 и електронни отпадъци всяка година.

Като депутат от Великото Народно събрание през 1990 д-р Паси е съавтор на новата Българска конституция от 1991 и спонсор на изготвянето на законопроект за забраната на смъртното наказание.

През 80-те години на ХХ в. той е активист на зелените движения в България и опонент на комунистическия режим и комунистическите репресии срещу турското етническо малцинство в държавата.

На петдесет годишна възраст д-р Паси прави първия от своите полети на F-16 Falcon Fighter от Военно-въздушните сили на САЩ, в тренировка на бойна мисия за разрушаването на терористичен бункер по време на съвместна българо-американска тренировка. Той изпитва максималното ускорение и маневреност на самолета и бива успешно тестван в среда „Nine—g”.

Днес д-р Паси е инициатор за разработването на национална правна рамка за изследване на космоса и е страстен привърженик на българското членство в Европейската космическа агенция.

Най-новият проект на семейство Паси е да се осигури универсален достъп до безжичен интернет на територията на целия Европейски съюз – опция, която следва да бъде призната за универсално човешко право и Петата свобода в ЕС.

Атлантическият клуб в България е сред основоположниците на българските антарктическите експедиции. Д-р Паси е посетил Антарктика четири пъти, включително като министър на външните работи, и получава признание за приноса си с кръщаването на връх Паси на остров Ливингстън (Южните Шетландски острови) на негово име.

Соломон е страстен привърженик на федерализацията на ЕС, глобална мисия на НАТО и на глобализацията като цяло.

Соломон и Гергана Паси се грижат за своите четири деца.

Отличия

Държавни награди[редактиране | редактиране на кода]

Орден Stella della Solidarieta’ Italiana (I classe), Италия, 2006 г.

Орден Isabel la Catolica (Gran Cruz), Испания, 2006 г.

Орден Order of Leopold II (Grand Cross), Белгия, 2004 г.

Орден Del Mérito Civil (Gran Cruz), Испания, 2003 г.

Орден Ordem do Infante Dom Henrique (Grã-Cruz), Португалия, 2002 г.

Други награди

Доктор хонорис кауза на Югозападния университет в Благоевград (2005)

Носител на първата Награда за балкански мир, връчена от Съюза на журналистите за Югоизточна Европа (Одрин) за приноса му към мира в региона (2004)

Почетен гражданин на гр. Неделино (2003

Награда за приноса му към социалния мир от турския всекидневник „Zaman“

Награда от Комитета на американските евреи за отличаване на изтъкнати държавници като признание за заслугите му за напредъка на принципите за мир, демокрация и международно сътрудничество (2002)

Награда за дългогодишната преданост към евроатлантическите идеали от Гръцката асоциация за атлантическо и европейско сътрудничество (2001)

Соломон Паси има два брака. Първата му съпруга е Бинка Пеева. Тя има син Пейо и дъщеря Ивана. От брака си с нея Паси има син Исак. През 2007 г. се развеждат.

Втори брак той сключва с Гергана Грънчарова на 14 февруари 2009 г. в село Стойките.

СОЛОМОН ПАСИ

    Социални мрежи