TV
РУМЕН БЕЛЧЕВ Галерия

РУМЕН БЕЛЧЕВ

ЖУРНАЛИСТ ПИСАТЕЛ

12-02-1953г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ 

Румен Белчев е журналист, писател хуморист и сатирик, управител на „Стършел“ ООД. През декември 1989 е идеолог и създател на Бирената партия в България. В средата на януари 2020 бе член на журито на традиционния конкурс за къс хумористичен разказ, организиран ежегодно от община Свищов, редакцията на вестник „Стършел“ и Международна фондация „Алеко Константинов“. Хумористът е носител на Националната литературна награда „Райко Алексиев“ (2020)

Роден е на 12 февруари 1953 г. в Бургас. Завършва журналистика в Софийския държавен университет. Работи във вестник „Стършел“ от 1978 г., а от 1993 г. е управител на „Стършел и половин“ ООД. Води във вестника рубриката „РазПЕЧАТосване“. Сътрудничил е и на вестник „Новинар“.

Идеолог и създател на Бирената партия в България.

Библиография

Белчев е автор на книгите:

1984 – „Кучета без село“ (в съавторство със Сергей Трайков),

1986 – „Часът на музите“,

1988 – „Буре бира“,

1991 – „Чрез светло пиво – към светло бъдеще“,

1998 – „Топ идиот“

2007 – „Сатириците“ – посветена на 50-годишния юбилей на Сатиричен театър „Алеко Константинов“

РУМЕН БЕЛЧЕВ

    Социални мрежи