РАФИ БОХОСЯН Галерия

РАФИ БОХОСЯН

ПЕВЕЦ МУЗИКАНТ

29-01-1993г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Рафи Ахаси Бохосян, по-известен като Рафи, е български поп певец, музикант, композитор и музикален продуцент. Музикалната му кариера започва през 2011 година, печелейки първото издание на „Екс фактор" в България. Работи с редица български музиканти, сред които Део, Лео, Играта, Жана Бергендорф, „Фънки Миръкъл" и др.

Роден е на 29 януари 1993 година в Бургас. Майка му и баща му – Елизабет и Ахаси Бохосян, са арменци, родени в България, и има по-голям брат – Вахан. От малък Рафи има влечения към изкуството. На 9 години получава първия си ударен инструмент – Дъхул (арменски народен инструмент). Оттогава най-голямата страст на Рафи са ударните инструменти, на които често свири за удоволствие.

През 2007 година е приет в Търговска гимназия град Бургас и завършва през 2012 година с профил „Икономика и мениджмънт". В годините на обучение в Търговска гимназия Рафи става председател на ученическия съвет. Организира концертите „Ден на Таланта" (най-големият училищен концерт в град Бургас) през 2010 и 2011 година, като с екипът на ученическия съвет успяват да напълнят за пръв път две от най-големите зали в Бургас – „Младост" и „Летен театър". 

През 2010 година става председател на клуб „Култура" към Национално сдружение „Младежки глас", а от 2012 година е почетен председател и член на Експертния съвет.

На 15 години Рафи започва да навлиза в музикалния бизнес, но не като изпълнител, а като техническо лице при подготовка на сцени и конструкции за концерти. Работи за едни от най-добрите озвучители и осветители в България и за три години се сблъсква с усилената и тежка работа преди всяко грандиозно събитие. Последното събитие, на което Рафи работи, е концерт на Поли Генова на фестивала Аполония през 2011 година в Созопол, след което става част от предаването „Екс фактор". Няма завършено средно или висше музикално образование.

„Х Фактор"

През 2011 година за пръв път започва кастинг за световния музикален формат „X Factor" в България. Явява се на кастинга без професионална подготовка и не само продължава. След 5 месеца, в които Рафи развива музикалните си и певчески умения с вокалните педагози на предаването Алис Боварян и Етиен Леви, на 11 декември 2011 година става първият победител на формата в България с ментор световноизвестния цигулар Васко Василев. Печели договор с „Вирджиния Рекърдс“ и възможността да запише сингъл с чуждестранни продуценти, композитори и аранжори в студио извън България. При визитата си в Лондон Рафи се среща и запознава със създателя на „X Factor" – Саймън Кауъл.

След едномесечна работа с английския продуцент и барабанист на Ейми Уайнхаус Трой Милър Рафи издава първата си песен – „4-3-2-1"

„Като две капки вода"

През 2013 година става победител в първия сезон на шоуто за имитация „Като две капки вода" в България. Успешно се превъплъщава в образа на Ищар, Ем Си Хамър, 100 кила, Би Джийс, Лучано Павароти, Лени Кравиц, Декстър Холанд, Фреди Меркюри и др. Печели шоуто като се превъплъщава в ролята на Лучано Павароти.

През 2021 г. участва в All stars сезона на шоуто.

Музикална кариера

В своята петгодишна кариера на изпълнител в България, Рафи има 3 солови хита, достигнали първа позиция в чартовете за българска поп музика. На неочакван успех се радва и на шега създалата се група „Део, Лео, Рафи и Играта" или както още ги наричат, „4D" (заглавието на първата им песен). Създавайки първата си песен през 2012 година, те са издали 3 съвместни проекта, анонсират и издаването на четвърти.

През 2014 година започва работа с новосъздадената група „Funky Miracle" – млади музиканти, свирещи основно R&B, соул и фънк. Премиерата на съвместната им работа е на 29 януари, когато представят двучасов концерт по повод 21-вия рожден ден на Рафи. 

Отзвукът от събитието е голям и през лятото на същата година компанията „Coca-Cola" предлага на Рафи и „Funky Miracle" да направят лятно турне на територията на България. След успешната обиколка „Coca-Cola" решават да ги направят и основна част от ежегодно провежданото лятно турне „Happy Energy Tour", на чиято сцена през 2014 година Рафи представя новия си съвместен проект с рапъра Худини „Нали така".

През октомври 2015 г. приключва продуцентският договор на Рафи с Вирджиния рекърдс и оттогава започва кариерата му като самопродуциращ се изпълнител. 

На 27 ноември, по-малко от месец след раздялата с Вирджиния рекърдс, Рафи издава първата си самостоятелна песен, озаглавена „Нов ден“.  При представянето на „Нов ден“, Рафи анонсира работата си по нова песен. Три месеца по-късно, на 18 март 2016 г., е представена и втората му песен – „Намери ме“, която е първата балада в музикалната кариера на Рафи. 

Песни и видеоклипове

4-3-2-1 (2012)

4D (с Лео, Део и Играта) (2013)

Не ме разбра (2013)

Mr.Commandante (с участието на Део, Лео и Играта) (2014)

Нали така (с участието на Hoodini) (2014)

В Нашия филм (с Део, Лео и Играта) (2014)

Нов ден (с участието на Rewind) (2015)

Намери ме (2016)

РАФИ БОХОСЯН

    Социални мрежи