РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ Галерия

РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ

ЛЕКАР ПОЛИТИК

25-12-1937г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Радослав Ненков Гайдарски е български лекар и политик. Министър на здравеопазването от 2005 г. в кабинета на Сергей Станишев от квотата на „Коалиция за България“. Почетен гражданин на Видин и София. Специалист в областта на коремната хирургия.

Радослав Гайдарски е роден на 25 декември 1937 г. в с. Градец, област Видин. Завършва видинската гимназия и Медицинската академия (1962) в София, а след това работи в болницата във Видин, където взема специалност по обща хирургия (1967). Специализира в ИСУЛ, Медицинската академия, ВМА, Националния онкологичен медицински център, както и в болница „Кошен“ в Париж.

Хабилитира се през 1983 г. и е избран за доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия. Доктор на науките от 1989, професор от 1990 г. Работи като асистент във II хирургия в Медицинската академия. Оглавява Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия от 1983 г. до 2003 г.

Началник на клиниката по хирургия в Университетска болница „Лозенец“, където работи от 2003 г. Републикански консултант по хирургия. На 19 октомври 2004 г. получава наградата „Лекар на годината. Носител на званието „Лекар на България“ от 6 април 2005 г.

Има над 160 научни публикации. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Признат за автор на 8 рационализации на оперативна техника.

Проф. Гайдарски е избран за депутат в 7 Велико народно събрание (1990 – 1991) и в 40 Народно събрание (2005 – 2009). Министър на здравеопазването от 17 август 2005. Преди да бъде назначен за министър, критикува здравната реформа, като например изказва недоволство от сумите, които Националната здравноосигурителна каса заделя за чернодробни операции.

При встъпването му в длъжност на здравен министър някои от задачите, които стоят пред Гайдарски, са:

повишаване качеството на услугите, предлагани от общопрактикуващите лекари.

намаляване на бюрокрацията в здравеопазването;

преструктуриране на лечебните заведения:

специализация на болниците,

обособяване на спешните медицински центрове като болнични отделения;

Гайдарски става известен с хуманното си отношение към лекарите и онкоболните. Като министър успява да издейства две минимални заплати за специализиращите млади лекари. След многократни опити успява да наложи в Министерския съвет увеличаването на парите за онкоболните и за някои редки заболявания, от 30 млн. лв. на 120 млн. лв. Увеличава финансовите средства на Министерството на здравеопазването за капиталови разходи на болниците от 33 млн.лв на 190 млн. лв., с което се реновират всички оперативни и реанимационни отделения (клиники) на „Александровска болница“, „ИСУЛ“, „Пирогов“, Окръжна болница „Св. Анна“ – в София, и университетските болници в Пловдив, Варна и Плевен. Като специалист в областта на чернодробната и панкреатична хирургия ежедневно извършва оперативни намеси при раково болни в тези области. Всепризнат внедрител на нови оперативни техники и нови технологии в областта на коремната хирургия. Подготвил многобройни кадри – негови ученици са днес известни доктори на науките, доценти и професори.

Радослав Гайдарски е женен за Росица Борисова Гайдарска.

РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ

    Социални мрежи