ОРХАН МУРАТ Галерия

ОРХАН МУРАТ

ПЕВЕЦ МУЗИКАНТ

27-01-1967г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Орхан Мурад Ходжа е български певец, музикант и продуцент от турски произход.

Сляп по рождение. Създател и вокалист на рок група „Лотос“, станала известна с песента „Искам да съм негър в щата Алабама“.

Роден е в Кърджали на 27 януари 1967 г.

Започва да свири на пиано на 8-годишна възраст, а на китара – от 13-годишен. Заниманията по музика започват в Училището за незрящи деца във Варна. Също там – в 8 клас – създава първата си училищна група, в която освен като китарист, се налага и като вокалист, тъй като се оказва, че относително най-добре се справя с пеенето. Така започва да развива успоредно уменията си да свири и да пее. На 15 г. постъпва в Софийското училище за незрящи деца и там модернизират групата, наричайки я рок група „Лотос“. Тя се нарежда сред водещите групи на новата рок вълна от 1990-те години. Съществуват докато завършва Държавната музикална академия – 1992 г.

Завършил средното си образование, кандидатства в Консерваторията с пеене, но не го приемат, въпреки че е единственият от 120-те кандидати, който пее и сам си акомпанира на пиано. Тогава големият поппевец и музикален педагог Георги Кордов му казва да не кандидатства повече, защото нямало как да го обучават в часовете по „микрофонна техника“ и „сценично майсторство“. Не се отчайва, а започва да изучава класическа китара, тъй като е добър рок китарист и смята, че класическата китара ще му се отдаде най-лесно. След 2 години кандидатства и се класира на 2-ро място. Тъй като сам трябва да се грижи за прехраната си от малък, свири по сватби и кръщенета, всякакви банкети, като барабанист, защото няма такова вакантно място. Това го приближава до народната музика. В Академията изучава както класика, така и джазово изкуство. Това му дава възможност да се развива в много области и да се докосва до почти всички жанрове на музиката. Завършва с отличен успех през 1992 г. Според професор Манол Тодоров Мурд е бил сред най-добрите студенти.

След дипломирането си Орхан Мурад е без постоянна работа, пее по сватби и заведения. Връща се в Асеновград, където живее семейството му, и започва да работи като редови музикант по кръчмите. През 1995 г. с неговия съученик, колега и приятел Станимир Колев издават първия си албум, озаглавен „Ах, жени“, а групата си наричат дуо „Южен полъх“. Аранжиментите на песните и музиката са техни, с изключение на 3 песни от албума (народна и 2 кавъра). Станимир повече пише текстове, а Орхан композира музиката. Първият им албум има успех. Веднага след него се разделят, тъй като Колев решава да учи право в Софийския университет, а Мурад тръгва по свой самостоятелен път.

Първият самостоятелен албум на Орхан Мурад през 1996 г. също се превърща в хитов. На първи май 1998 г. излиза „Хиляди слънца“, който по-късно, през есента на същата година, печели всички възможни награди – за албум на годината, за песен на годината, а Мурад – като певец на годината и като композитор на годината. Следващата година Мурад получава доста награди. Издава 2 албума на турски език, които са много успешни, най-вече по отношение на ангажиментите в Турция – „Ашк“ (2002) и „Дуня гюзели“ (2004). Между тях излиза „Слънце мое“ (2003), също с няколко хита, като „За майката на моето дете“ (посветен на жена му), „Братя по чаша“ и др. В края на 2005 г. записва албум с български народни песни. Подбира 13 песни, най-вече от Родопската и Македонската фолклорни области, записва ги и издава в албума „Любими народни песни“.

Развива нова идея – да помага на талантливи незрящи деца от двете училища, в които е учил. Създава свой танцов ансамбъл и с песните от народния албум концертират по общини. Идеята се приема от много кметове, концертите преминават с огромен успех. През май 2007 година подписва договор с „Пайнер“. Няколко месеца събира песните, които не са излизали в албум, прибавя към тях 6 нови песни и издават с неговите продуценти албума „Единствена“. През пролетта на 2008 година участва в „Пей с мен“ в „Шоуто на Слави“. По същото време работи в Държвния музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова“, Кърджали. Там работи като музикален ръководител.

През 2006 г. създава фондация „Шанс за децата“. Чрез нея цели подпомагане на музикално надарени слепи и слабовиждащи деца, а също така и деца на социално слаби родители, които нямат възможност да финансират извънкласното обучение на децата си. През 2009 и 2011 г. издава още 2 албума на турски – „Serefe, Be Dostlar“ и „Sevilen Turkuler“. В този период продължава да записва и свои авторски песни. През 2000 г. песента „Отиваш си“ по музика на Орхан Мурад печели първа награда на конкурса „Тракия фолк“ 2000.

Женен е за певицата Шенай. Имат две дъщери – Александра Кузеза и певицата Сузи Мурад, по-известна като Сузанита.

Дискография

Студийни албумИ

Ах, жени (1995)

Какъв живот (1996)

Хиляди слънца (1998)

Без глас (1999)

Избрано+ (2000)

Орхан Мурад (2001)

Аşk (2002)

Слънце мое (2003)

Dünya güzeli (2004)

Любими народни песни (2005)

Единствена (2007)

Един за друг (2012)

Любовни балади (2017)

Други песни

Годините летят (дует с Венета Шапкова) (1996)

Две съдби (дует с Валентина Моралийска) (1996)

Пей с мен (2008)

Дай ми, дай (дует с Central Side) (2009)

И наяве, и насън (2009)

Ще има слънце (дует с Крис) (2010)

Baka, baka (2010)

Beni sana gotur (2010)

Десетка си (дует с Jore Dos) (2011)

Като се напия (дует с Jore Dos) (2011)

Хиляди слънца (ремикс) (2011)

Чакаш, майко (2011)

Asla vazgeçmem (дует със Севджан Рамадан) (2012)

Eksik (дует със Севджан Рамадан) (2012)

Sevdiğim dia (дует със Sindikat) (2012)

Leylim ley (дует със Севджан Рамадан) (2012)

Biz ayrılamayız (дует със Севджан Рамадан) (2012)

Един за друг (2012)

ОРХАН МУРАТ

    Социални мрежи