МИЛКО ДИКОВ Галерия

МИЛКО ДИКОВ

ХУДОЖНИК

24-03-1930г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Милко Диков е  художник карикатурист, работещ в сферата на карикатурата, илюстрацията и като постановчик на анимационни филми. Носител е на десетки отличия, сред които орден "Кирил и Методий", наградата "Илия Бешков", голямата награда на Маростика, Италия (1975).

На 17-годишна възраст пристига в София, за да взема частни уроци по рисуване при Илия Бешков. На следващата година е приет във ВИИИ „Николай Павлович“, но заради слаби оценки е изключен след първата година. През следващите няколко години работи в завод на „Елпром“ и е взет за трудовак на строежа на Дунав мост. Въпреки това не спира да рисува.

От 1954 до 1960 г. отново следва в Академията, в специалност керамика в класа на проф. Стоян Райнов. През 1959 г. отпечатва своята първа карикатура във вестник „Стършел“ и печели първия си конкурс за карикатура.

От 1963 г. сътрудничи редовно на различни вестници и списания с карикатурите си без думи. Взима участие в национални и международни изложби на карикатурата.

Диков работи и като художник-постановчик на анимационни филми, сред които по-известни са: „Двата полюса“ (1963), „Пакостникът“ (1964), „Приспивна песен“ (1966), „Аспирин“, „Триптих“ („Ключалката“, „Шамарът“, „Кукловод“, 1974), „Едно, две, три“ (1977).

Носител е на множество награди от изложби в Скопие, Нови Сад, Москва, Бордигера, Акшехри, Берлин, Маростика и Габрово.

През септември 2010 г. прави в София съвместна изложба, озаглавена „Класици на българската карикатура“, заедно с Велин Андреев, Генчо Симеонов, Иван Веселинов и Стоян Дуков.

МИЛКО ДИКОВ

    Социални мрежи