МИЛЕН ВРАБЕВСКИ Галерия

МИЛЕН ВРАБЕВСКИ

БИЗНЕС

23-12-1968г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Д-р Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат, роден на 23 декември 1968г във Варна.

Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията разработва научни проекти в 28 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Собственик е на ЧДГ „Росица“ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Завършва Първа езикова гимназия с профил „Английски език“ (1987 г.) и Медицински университет във Варна (1995 г.). Отбива редовна военна служба във Военноморските сили с профил „Радио и телеграфия“ (1987 – 1989 г.). Специализира управление и контрол на научноизследователски проекти и системен одит на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания, САЩ и Израел (1996 – 2002 г.). През 1997 г. основава Comac Medical (CRO/SMO).

През 2002 г. създава „Асоциация за Добра клинична практика и развитие на клиничните проучвания в България“. Член е на Европейския Консултативен съвет на „Асоциацията за лекарствена информация“ (2006 -2009 г.).

Музикална и продуцентска дейност

През 2010 г. д-р Милен Врабевски създава продуцентската къща „Intelligent Music“ за популяризиране на съвременната българската музика и култура, вписана в регистъра на културните организации при Министерството на културата на Република България.

Скоро след това става факт и интернационалната рок колаборация „Intelligent Music Project“. През годините в нея участват някои от най-бележитите рок музиканти в света – Саймън Филипс (TOTO/Protocol), Джон Лоутън (Uriah Heep, Lucifer`s friend), Джоузеф Уилямс (TOTO), Ronnie Romero (Rainbow), John Payne (Asia), Carl Sentance (Nazareth). Д-р Милен Врабевски е автор на музиката, текстовете и аранжимента на всички песни от албумите: "Intelligent Music Project I The Power of Mind", "Intelligent Music Project II My Kind O' Lovin' ", "Intelligent Music Project III Touching the Divine ", "Intelligent Music Project IV Sorcery Inside ", "Intelligent Music Project V Life Motion ".

„Да поставяме акценти върху факторите, които сигурно движат живота напред, правейки го пълноценно съществуване, а не вегетация.“,  д-р Милен Врабевски.

Благотворителност

Д-р Милен Врабевски е учредител и председател на Фондация Българска Памет, учредена в обществена полза през 2007 г. 

От 2007 г. д-р Врабевски инвестира в собствена дарителска програма в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, както в инициативи и кампании, ангажирани с борбата с демографската криза и увеличаването на раждаемостта в България: Фондация „Искам бебе“ и Фондация „Майки за донорството“. Д-р Врабевски е благодетел на 15 многодетни български семейства и първият и най-голям спомоществувател на инициативата „Искам бебе“. Към момента благодарение на директните му инвестиции са се родили 35 деца.

Д-р Милен Врабевски е инициатор и благодетел на една от най-мащабните частни инвестиции в образованието – „Път към университета“, която осигурява безплатни кандидат-стундентски уроци на младежи от цялата страна. Участниците за 2019-а са 486, а 87% от всички участници в програмата биват приети във ВУЗ-ове в България и чужбина.

От 2007 г. д-р Милен Врабевски финансира провеждането на 5-дневни образователни семинари два пъти годишно като част от дългогодишните усилия на неговата Фондация Българска Памет за европейска интеграция на българската диаспора. Над 200 отличници от българската диаспора в Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия, както и талантливи изявени наши сънародници от региона на Западните Родопи и Тервел, пристигат в България за форума, който среща младежите с успели личности и специалисти от различни обществени и бизнес сфери.

Награди и признание

Д-р Милен Врабевски е лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за 2013 г.[3] През същата година е удостоен с „Почетен знак с лента на кмета на Варна“.[4] Член е на Глобална инициатива на Бил Клинтън от 2012 г., а през 2011 г. е избран от Българския Дарителски Форум за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“. През 2009 г. Асоциацията на българите в Украйна му присъжда наградата „Мъж на годината“ за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки между Украйна и България. През 2012 г. е отличен от президента на АТО Гагаузия Михаил Формузал с медал „20 години Република Гагаузия“.

През 2014 г. д-р Врабевски е носител на специалната награда „Индивидуален дарител с кауза“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е избран за „Будител на годината“ в национална кампания, проведена от радио FM+.

През 2016 г. д-р Милен Врабевски получава наградата „Питагор“ за 2016 г.  на Министерството на образованието и науката в България (МОН). Чрез своята компания Comac Medical той печели наградата за „Компания с най-големи инвестиции в науката“. През същата година д-р Врабевски е удостоен с наградата „Апостол на българщината“ за принос към опазване и развитие на културно-историческото наследство. От ноември 2016 г. е член на Обществения съвет на БНР.

През 2017 г. е удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна“ за изключителните му заслуги в областта на българската култура и образование и неговата активна дейност като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. 

През 2020 г. на специална церемония в Националния археологически музей получава приза „Мъж на 2019 година“ за цялостната му народолюбива дейност.

През месец март 2020 г., по време на официалното посещение на д-р Врабевски при българското малцинство в Албания, кметът на община Пустец му връчи благодарствена грамота за активната дейност и финансовата подкрепа в полза на жителите на общината.

МИЛЕН ВРАБЕВСКИ

    Социални мрежи