МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА Галерия

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА

ПОЛИТИК ДИПЛОМАТ

12-02-1956г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Меглена Плугчиева е политик, депутат в 37, 38 и 41 Народно събрание, заместник министър-председател в правителството на Сергей Станишев. В дипломатическата си кариера е била посланик на България в Германия, Швейцария , Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн. От декември 2018 г. е посланик на България в Черна гора

Завършва Немската гимназия във Варна и Висшия лесотехнически институт в София, специалности „Горско стопанство“ и „Екология“. Автор е на над 20 публикации по екология и горско стопанство. Защитава дисертация по „Екология на горите“ през 1989 г., с което получава научна степен кандидат на науките (днес доктор).

Активист е на социалистическата партия, избрана за член на Висшия съвет на БСП. Впоследствие напуска ръководството на БСП. В периода от 3 септември 2001 г. до 20 септември 2004 г. заема поста заместник-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски, отговарящ за ресорите на европейската интеграция и горското стопанство и за програмите ФАР и САПАРД. Носител е на Златния почетен знак на МВнР за принос към присъединяването на България към Европейския съюз. От 16 ноември 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия.

От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Получава орден „Федерален кръст за заслуги“ първа степен от германското правителство. Посланик в Германия от 2004 г. до април 2008 г.

През 2006 г. е едно от имената, които се спрягат като българската номинация за еврокомисар.

В началото на 2010 г. кандидатства за вицепрезидент на ЕБВР и получава подкрепата на премиера Бойко Борисов.

Избрана от Народното събрание за вицепремиер в правителството на Сергей Станишев на 24 април 2008 г., отговарящ за усвояването в България на европейските фондове.

Народен представител в 37,38 и 41 Народно събрание от БСП.

От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, а от декември 2012 г. и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн.[6] От декември 2018 г. е посланик на България в Черна гора

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА

    Социални мрежи