МАЙКЪЛ ЧОРНИ Галерия

МАЙКЪЛ ЧОРНИ

БИЗНЕС

16-01-1952г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Михаил (Майкъл) Чорни (на иврит: מיכאל צ'רנוי,; на руски: Михаил Чёрный) е руски бизнесмен от еврейски произход. Бивш собственик на М-тел, в-к „Стандарт“ и ПФК Левски (София).

Роден е през 1952 в Ташкент, тогава Узбекска ССР. През 1991 г. заедно със Сам Кислин основават компанията TransCommodities. В началото на 90-те години заедно с брат си Лев основават фирмата TWG, която се занимава с добив на алуминий и го изнася на запад. Братята неведнъж са съдени за фалшиво авизо, но нито едно дело не е завършило с присъда. По-късно Майкъл става партньор на Олег Дерипаска в компанията „Сибирски алуминий“, която става част от Русал, но Чорни не получава никакви акции от обединената компания и води дело срещу Депипаска, което продължава и до днес.

През 1994 емигрира във Великобритания, но там е задържан с фалшив полски паспорт. Същата година получава израелско гражданство. В края на 90-те години купува единствения по това време български мобилен оператор – Мобилтел, който е продаден през 2002. Също така става собственик на ПФК Левски (София), а президент на отбора е Владимир Грашнов. През 2001 влиза в надзорния съвет на клуба. По времето на Чорни Левски има най-висок трансферен бюджет, а заплатите в клуба са най-високи. Отборът печели 3 титли и 2 национални купи. През 2000 г е изгонен от България, а впоследствие акциите му в Левски са купени от адвоката му – Тодор Батков. До 2009 Чорни притежава 20% от клуба, но впоследствие и те са изкупени от Батков.

Тежка година преживява Майкъл Чорни. Бизнесменът и бивш собственик на "Левски" не само се раздели със съпруга си Никол Райдман, но и е съден от нея. Вече няколко месеца тече делото, което цял Израел следи със затаен дъх.

Никол и 69-годишният милиардер сложиха край на брака си в началото на 2020-а след 11 години заедно и две деца. Оказа се, че именно узаконяването на връзката им изиграва лоша шега. Няколко месеца след сватбата израелската бизнесдама слага край на отношенията им.

Никол и децата им Мишел и Ричард останаха във великолепния семеен дом в Херцлия Питуах (курорт в Израел), а Чорни се изнесе. Той се премести в жилище в един от новите комплекси в Тел Авив в близост до плажа. Цените в 29-етажната сграда варират около 10 млн. швейцарски франка за четиристаен апартамент.

И когато всички очакваха кротка раздяла, дойде големият бум. Никол заведе безпрецедентен в историята на Израел иск срещу бившия си съпруг. Райдман съди Чорни за $25 млн. Тази сума е вписана във финансовото споразумение, което двамата подписват, преди да се оженят. То предвижда, че Чорни трябва да плати милионите на майката на двете си деца при евентуална раздяла. Светската дама твърди, че бизнесменът не желае да изпълни условията по споразумението. Затова Никол завежда дело срещу Чорни. То започна през юни и още не е приключило. Ако съдът се произнесе в полза на бившата г-жа Чорни, това ще е най-скъпият развод в историята на Израел.

МАЙКЪЛ ЧОРНИ

    Социални мрежи