МАРКО ТОДОРОВ Галерия

МАРКО ТОДОРОВ

УЧЕН ПОЛИТИК

26-02-1944г./

ЗОДИЯ   РИБИ

Доц. Марко Марков Тодоров е български учен и политик, министър на науката и образованието в правителството на Любен Беров и служебния кабинет на Ренета Инджова. Народен представител от СДС в Седмото Велико народно събрание, както и ректор на Русенския университет.

Роден е на 26 февруари 1944 г. в Мюнхен. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе през 1961 г. и специалност „Корабостроене“ в университета в гр. Росток, Германската демократична република през 1968 г. Завръща се в Русе и работи 1 г. като конструктор в Института по корабостроене. От 1974 до 1978 г. е задочен аспирант към университета в гр. Магдебург, ГДР.

Академична кариера

През 1969 г. постъпва във ВИММЕСС като стажант-асистент по математика, а от 1982 г. е доцент. Бил е ръководител на сектор „Информатика“ към Центъра по математика, директор на Учебния изчислителен център и ръководител на катедра „Техническа механика“ към висшето училище. През 1993 г. е избран за ректор, но престоява на този пост само 6 месеца, тъй като приема предложението да стане министър на науката и образованието.

Завръща се в Русенския университет през 1995 г. и от 1997 е директор на Центъра за информационно и компютърно обслужване. През 2003 г. е избран повторно за ректор на университета. През 2007 г. се кандидатира за нов мандат, но не е избран.

Политическа кариера

Марко Тодоров е сред основателите на СДС в Русе и е избран за председател на местната структура. През 1990 г. е избран за народен представител от листата на СДС в 7-о Велико народно събрание. В периода 1993 – 1995 г. е министър на науката и образованието в правителството на Любен Беров и последвалия го служебен кабинет на Ренета Инджова. През 1995 г. е кандидат за кмет на Русе, но остава трети на първия тур и не се класира за балотажа.

През 2001 г. е посочен за водач на листата на новосъздаденото Национално движение Симеон Втори за предстоящите парламентарни избори, но е отстранен, след като се появява информация, че е бил сътрудник на Държавна сигурност. Избран е за областен координатор на НДСВ и остава на този пост до 2003 г. На 4 септември 2007 Комисията за разкриване на документите на бившата Държавна сигурност публикува списък на лицата, народни представители в 7-о Велико народно събрание, за които е установена принадлежност към ДС. Тодоров не е сред обявените.


    Социални мрежи