Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска Галерия

Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска

МОНАРХ

06-01-1935г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ 

Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска (на испански: Margarita Gomez-Acebo y Cejuela Sakskoburggotska), е испанска благородничка, родена през 1935 г.

Тя е съпруга на последния български цар Симеон II. Като такава тя е наричана царица Маргарита или Нейно Величество Маргарита, Царица Българска и Херцогиня Саксонска. По време на мандата на нейния съпруг като министър-председател на България тя е наричана г-жа Маргарита Сакскобургготска.

Бащата на доня Маргарита е банкерът дон Мануел Гомес-Асебо и Модет, маркиз де Кортина (1889-1936), а майка ѝ – доня Мерседес Сехуела и Фернандес. Родителите ѝ са арестувани и екзекутирани в началото на Испанската гражданска война през 1936 г. Маргарита израства заедно с по-големия си брат Хосе Луис.

От есента на 1950 г. Маргарита постъпва и учи в Колежа „Свето сърце“ в Брюксел. Братовчедът на доня Маргарита Луис Гомес-Асебо, виконт де ла Торе, е женен за испанската инфанта доня Пилар, херцогиня на Бадахос (по-възрастна сестра на испанския крал Хуан Карлос I).

Симеон II и Маргарита се запознават преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати.

Поради сложността на ситуацията – Маргарита е католичка, а Симеон е православен, провеждат общо 3 сватбени церемонии – 1-вата, извършена на 14 януари 1962 г. от отец Албендеа, изповедник на Белгийския Крал; 2-рата, извършена на 20 януари в Лозана, където сключват граждански брак пред кмета на града; и 3-та във Вевей.

Симеон II и Маргарита се женят на 21 януари 1962 г. в швейцарския град Вевей. От този брак доня Маргарита и Симеон имат четирима сина и една дъщеря:

Кардам (1962 г. – 2015 г.), женен за Мириам Унгрия и Лопес

Кирил (1964 г.), женен за Росарио Надал и Фустер-Пучдорфила до 2012 г.

Кубрат (1965 г.), женен за Карла Мария Ройо-Вилянова и Урестарасу

Константин Асен (1967 г.), женен за Мария Гарсия де ла Расия и Гортасар

Калина (1972 г.), омъжена за Антонио (Китин) Муньос Валкарсел.

Имат 11 внуци.

Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска

    Социални мрежи