ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ Галерия

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

МУЗИКАНТ ПРЕПОДАВАТЕЛ

27-06-1961г./

ЗОДИЯ   РАК

Людмил Ангелов е пианист, един от най-забележителните интерпретатори на Шопен, организатор, преподавател, изследовател и откривател на позабравена музика в библиотеки и архиви. 

Роден е на 27 юни 1961 г. във Варна, в семейството на изтъкнати музиканти. Баща му е прочутият диригент Михаил

Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 1972 г. печели първия си приз – Първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“, а през следващата година е сред отличените във „Виртуози на клавирната музика“ в Прага. След като се дипломира и печели конкурса „Сенигалия“ в Торино, Людмил Ангелов се записва да следва „пиано“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, където отново работи под ръководството на Константин Станкович, както и на изтъкнатите преподаватели Виктория Спасова и Людмила Стоянова.

През 1985 г. става първият българин лауреат на Специалния приз на престижния конкурс „Фредерик Шопен“, който се провежда във Варшава.

През 1990 г. свири в Линкълн център в Ню Йорк. През същата година е отличен на международен конкурс за пианисти в Палм Бийч, Калифорния.

През 1992 г. заминава за испанския град Толедо, където е поканен за преподавател в местната консерватория.

Носител на множество престижни отличия, сред които е и Голямата награда в най-значимия клавирен конкурс в света „Пиано мастърс“, провеждащ се в Монте Карло. Носител е и на наградата „Аполон Токсофорос“ на Фондация „Аполония“ (1999). През ноември 2011 г. е награден от Министерството на Културата на Република Полша с медал „Gloria Artis“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност.

Той е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо (1996) и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата. Основател е и на фондация „Пиано Екстраваганца“ (2011), която става организатор на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София.[4]

Ежегодно прави майсторски класове в Софийския университет „Климент Охридски“ и в Нов български университет, където от юни 2011 г. е почетен професор.

Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2020 г.

Участия

  • 49-о издание на „Международния фестивал на камерната музика“, Пловдив - 2013 г. Концерт на Веско Ешкенази – цигулка в дуо с Людмил Ангелов – пиано
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

    Социални мрежи