ЛЮБОМИР ДЯКОВСКИ Галерия

ЛЮБОМИР ДЯКОВСКИ

ПЕВЕЦ АДМИНИСТРЕЦИЯ

01-03-1950г./

ЗОДИЯ  РИБИ

Любомир Дяковски е оперен певец, тенор, директор на Плевенската филхармония Любопитен факт: Баща е на Люси Дяковска

Любомир Дяковски е роден на 1 март 1950 г. в Дупница. Той е един от най-популярните родни оперни певци. Творческият му път е белязан от изяви на всички оперни сцени в България - участия в Софийски музикални седмици, Мартенски дни, Варненско лято, Зимни вечери - Пловдив, както и Фестивала в Дубровник и повече от 3 хиляди концерта на най-престижните световни сцени. В репертоара си има над 50 оперни роли, както и теноровите солови партии в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите български хорове и симфонични оркестри. През последните години пее предимно в Австрия, Германия и Швейцария. Там се слави като един от големите познавачи на източноправославната музика.
През 2003 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин на Плевен", а през 2008 г. е обявен за "Почетен гражданин на Дупница". Изявява се заедно с Константин Янков и Григорий Полищук като част от тримата славянски тенори.

Любомир Дяковски е сред основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриванто й. Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее и теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите оперни хорове в София, Варна, Пловдив, Русе, и Бургас, както и с хора на Радио и телевизия-Загреб - Хърватска и с хора на Виенските момчета.

Дяковски работи с най-добрите симфонични оркестри в София и страната като участва във фестивалите Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варненско лято, Зимни вечери - Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова" - Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.
Той е инициатор и първи изпълнител на „Меса ди Глория" от Пучини в България с хор и оркестър от БНР и под диригентството на Васил Казанджиев.

Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков. В албума са включени едни от най-трудните изпълнения като „Матеус пасион" от Й.С.Бах, „Песни за земята" от Малер и реквиемите на Моцарт и Верди.
Дяковски пее „Сътворението" от Хайдн със Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов" под диригентството на Константин Илиев. Работил е с диригентите Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов.

Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина, както и записи в „Хармония мунди" и „Балкантон".

От 28 години е солист на „Големите донски казаци" - Виена, мениджър и участник е и в „Тримата славянски тенори".
Близо 5000 са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали като Музикферайн и Музикхаус във Виена,  Концертхаус в Берлин, театрите „Шатле" и „Шанс Елизе" в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център" в Ню Йорк.

Записната ну дейност включва три албума с "Тримата славянски  тенори", издадени на CD, оратории и опери, както и множество записи за БНР. осъществени с хор и оркестър на Българското национално радио, Софийска филхармония, хор "Св. Обретенов", както и хора и оркестъра на Софийската опера.

С творческото амплоа на Дяковски са включени и телевизионни участия, концерти и записи за BBC, RTL, RTL-2, ORF, SAT-1, Баварското радио и телевизия.

Пял е в множество катедрали като „Св. Стефан" - Виена, „Св. Михаил" - Хамбург, „Сен Жермен" в Париж, в Лондон, Мадрид, Амстердам, Люксембург, Цюрих, Франкфурт на Майн.
Дяковски се включва и в множество благотворителни програми на различни фондации в България и чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон" е продаден в стохиляден тираж в Германия и Австрия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болница „Св. Анна" във Виена.

Любомир Дяковски участва и в много лични инициативи, свързани предимно с Плевен.
Почетен гражданин е на градовете Плевен и Дупница.

ЛЮБОМИР ДЯКОВСКИ

    Социални мрежи