КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ Галерия

КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ

ПЕВЕЦ КОМПОЗИТОР

10-02-1961г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Красимир Гюлмезов е български поп певец, музикант, композитор, текстописец, аранжор и инструменталист, автор на хитове на създадения от него дует „Шик“ и редица български поп певци. Наричат го „най-мелодичния български хитмейкър“, предоставил своите творения на елита на българската попмузика и на всички нейни почитатели

Красимир Гюлмезов е роден на 10 февруари 1961 година в град Бургас. Рано загубва баща си и още като ученик започва да свири на разнородни инструменти. Като пианист, аранжор и композитор, той завършва музикалното училище с виолончело, като свири на струнни и клавишни инструменти.

На 24-годишна възраст Красимир Гюлмезов печели „Кристалния камертон“ в Полша за аражимента на песента „Този прекрасен свят“, представена от група „Домино“. 

дует „Шик“

От есента на 1982 до 1989 г. Красимир Гюлмезов работи във вокална група „Домино“, в която се запознава с бъдещата си жена Виолета. През 1990 г. двамата създават дует „Шик“. В този период пише повечето произведения за дуета си. От първата им песен през 1991 г. „Обич“ остават с 5 албума и хитове като „Не мога без теб“, „Където няма студ“ и „Просто те обичам“. Двамата музиканти са работили известно време като дует „Шик“ в Скандинавието и Кипър. 

Дует „Шик“ отпразнува 20-годишнина от началото на сценичната си дейност с голям концерт в зала 1 на НДК, на който техен специален гост е италианският певец и композитор Тото Кутуньо.

Творчество и сътрудничества

Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Росица Кирилова, Георги Христов, Орлин Горанов, Мариана Попова, Николай Манолов и дует „Шик“ притежават в репертоарите си песни на Красимир Гюлмезов. Гранд дамата на българската популярна музика Лили Иванова е изпяла 5 песни на композитора, сред които и „За тебе бях“. Нели Рангелова е певицата, за която той е написал най-много шлагери (около 20). Някой от тях са „Що ли те чакам още“ и „Може би“, както и два дуета с Георги Христов („Една любов“ и „Кристален свят“).

Актуален хит е друга дуетна песен, създадена от Красимир Гюлмезов, баладата „Чуй ме“ в изпълнение на Мариана Попова и Орлин Горанов, която е звучала и на сцената на зала „България“.  И Веселин Маринов е изпял през годините много творби на композитора, в това число и „Нощ над града“ – първата, написана от Красимир Гюлмезов. Старт за младия поп изпълнител Николай Манолов се оказва песента „По-добре“, която е класирана на III място в българския избор на песен за „Евровизия“.

През 2014 г. Красимир Гюлмезов, съпругата му Виолета и Ева Найденова създават триото „Тоника Домини“, като издават албум с популярни песни от репертоара на „Тоника“ и нови песни. През същата година записват и песента „Вместо сбогом“, която е включена в дебютния албум на триото, и е посветена на съпруга на певицата Ева Найденова Георги Найденов – Гого.

На 25 март 2015 г. се състои голям концерт в зала 1 на НДК на „Тоника Домини“, посветен на Георги Найденов – „Спомен за Гого“, включващ песни от репертоара на „Тоника“, „Фамилия Тоника“, „Домино“ и дует „Шик“. Концертът е и в памет на другия починал певец от група „Тоника“ – Иван Христов. Следват концерти из страната. 

Филмография

„Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“ (2014)

КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ

    Социални мрежи