КАМЕН СПАСОВ Галерия

КАМЕН СПАСОВ

БИЗНЕС

18-02-1965г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Роден е в Русе през 1965 г. Навлиза в музикалния бизнес в началото на 90-те години с дългогодишен опит като диджей и амбицията да организира първия денс концерт у нас. Осъществява я, но губи доста пари. За сметка на това печели чуждестранен партньор, стабилен съдружник и приятел. Основава продуцентска компания, радиостанция за съвременни денс хитове, нощен клуб, а отскоро и музикален ТВ канал. Известен е и като собственик на първия легален музикален магазин у нас.
Успешният медиен проект радио+тв City е най-голямата шведска медийна инвестиция в България, реализирана с равното участие на Камен Спасов и Йонас Силемарк, изпълнителен директор на Warner Music Scandinavia. Медията с марка City се наложи и с мегаконцертите с участието на светоноизвестни денс изпълнители. Амбициите му сега са да развие проекта City и в други страни, не просто да прави бизнес от музиката, но и да създава среда за развитие на българската поп и денс сцена, и популяризиране на родни изпълнители на международния музикален пазар...        
    
Как стартира кариерата ви в музикалния бизнес и в медийния бранш?
Всичко започна през далечната 1993 г. Реших да вляза в музикалния бизнес като реализирам първия денс концерт в България. Малко преди това СМЕ направиха първия рок концерт на чуждестранна група. Идеята ми беше да поканя 2 Unlimited, но те отказаха, поради липсата на звукозаписна компания, която да ги представя на територията на България. Тяхно гостуване само би активирало "пиратите" и съответно отговорът беше "Не". Решен да направя такъв концерт, се обърнах към мениджъра на Dr. Alban, сегашния ми съдружник в City радио и телевизия, Йонас Силемарк. Така се запознахме с него. Концертът беше неуспешен, загубих крупна за онези години сума, 12 000 долара. Когато Йонас разбра, че съм претърпял финансов крах ми каза, че ще направи всичко възможно някои ден да си върна тези пари. Години по-късно направихме първата си съвместна фирма - Радио "Сити"ООД. През 1995 г. създадох "Ка Мюзик" и тогава подписах първия си лицензен договор с фирма ToCo International, която ми отстъпи правата на 2 Unlimited, DJ Bobo, Корона и още много други изпълнители. През 1998 г. подписах договор с EMI и станах представител на една от най-големите музикални компании в света. Но това продължи до 2003 г., когато реших, че достатъчно съм се занимавал със звукозаписни компании. Казах си, че трябва да обърна повече внимание на моя бизнес, т.е. радиото. Радио "Сити" ООД всъщност е регистрирано 1998 г., но чакахме лиценз близо 3 години, време, през което издържахме екип, плащахме заплати, наеми и т.н., но така или иначе програмата не видя бял свят до 2001 г. "Сити" стартира като първото радио в 21 век. Логичният път, след като изградихме една успешна радиостанция, беше да направим музикална ТВ. Случи се миналата година. "Сити" Тв е проект, с който особено се гордея. Стана неочаквано за всички, които работеха в радиото. Един ден влязох в офиса и казах, че ще правим телевизия. Буквално за три седмици подготвихме документите за лиценз. В рамките на един месец сглобихме програмата и на 1 октомври тръгнахме в ефир. Това е накратко животът ми от 93 г. досега. Откакто на 11 години пеех във вокалната група на алнглийската гимназия в Русе, през диджейството, продуциране на български изпълнители или организиране концерти на чуждестранни изпълнители..... животът ми винаги е бил свързан с музиката.

Продуцентска компания, радио+ТВ "Сити", нощен клуб... Накъде оттук нататък?
След като телевизията се установи трайно на българския медиен пазар, прецених, че следващата нова медия, на която трябва да се обърне сериозно внимание, е Интернет. В началото на лятото направих конкурс за изработка на новия корпоративен сайт на "Сити" и се спрях на представителството на една немска фирма, която се зае с нелеката задача да направи тиха революция в българското интрнет пространство като в сайта citi.bg обедини всичко, което вълнува младите хора. Започнахме със секцията Crazy Videos, където потребителите качват авторски филмчета, заснети от тях. В момента подготвяме следващите две секции. Да не говорим за това, че ТВ върви онлайн в сайта, радиото също. Предизвикахме огромен интерес, защото провокираме хората сами да създават съдържание. Освен това, влязохме в съдружие с ирландската медийна групировка Communicorp, с които в момента подготвяме старта на "Сити" Тв в Украйна, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Моята задача е 2007 г. "Сити" да се излъчва и в тези 4 държави на територията на Европа.

От близо десет години Камен е съсобственик на прочутата верига клубове „Брилянтин“. Той е един от създателите и съсобственик на изключително атрактивния проект – букинг агенцията за български артисти „Шоутайм“. Пред „Hotnews.bg” Камен разкри как е възникнала идеята за ежеседмичната изява на родните поп звезди в „БГ Вечери“ на диско клуб „Брилянтин“, която навършва една година. Малко повече относно организацията и очакванията му за грандиозният Коледен концерт в „Рейнбоу плаза“ тази събота, както и за честването на 10 годишнината от създаването на „Брилянтин“ . Безспорно интересния ни събеседник разкри също коя е най-търсената звезда от родния шоубизнес.

КАМЕН СПАСОВ

    Социални мрежи