КАЛИНА САКСКОБУРГОТСКА Галерия

КАЛИНА САКСКОБУРГОТСКА

МОНАРХ

19-01-1972г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Калина Сакскобургготска (на испански: Kalina de Sajonia-Coburgo-Gotha y Gómez-Acebo, Kalina de Bulgaria) е българска княгиня, пето дете и единствена дъщеря на последния български цар (1943 – 1946) и министър-председател (2001 – 2005) на България Симеон II и царица Маргарита.

Официалното и монархически название е „Нейно Царско Височество Калина, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска“.

Калина Сакскобургготска е родена на 19 януари 1972 в Мадрид, Испания. Завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.

На 26 октомври 2002 г. в двореца “Царска Бистрица” Княгиня Калина се венчава за испанския мореплавател Антонио Хосе Китин Муньос и Валкарсел, роден на 19 ноември 1958 г. в Сиди Ифни, Мароко. През април 1997 г. Китин Муньос става посланик на добра воля на ЮНЕСКО. След римокатолическата им венчавка е извършено благославяне на брака по реда на Българската православна църква. За щастливото събитие са поканени гости от всички краища на света, а името на България дълго време не слиза от центъра на световните събития.

На 14 март 2007 г. Княгиня Калина ражда момче, кръстено с името Симеон-Хасан в чест на Августейшия си дядо и на покойния крал на Мароко Хасан ІІ. Отрочето е кръстено от игумена на Рилския манастир в православния параклис на Двореца “Царска Бистрица” на Боровец. Понастоящем семейството живее в мароканската столица Рабат, където е част от бизнеса на господин Муньос.

На 1 февруари 2013 г. Сакскобургготска съобщава, че по време на среща с премиера Бойко Борисов и министърката на провосъдието Диана Ковачева е поискала българско гражданство за себе си и сина си Симеон-Хасан Муньос. [2] Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт, като се очаква да започне състезания с конен клуб „Макс-99“ в Нова Загора.

КАЛИНА САКСКОБУРГОТСКА

    Социални мрежи