ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА Галерия

ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА

МУЗИКАНТ ПРЕПОДАВАТЕЛ

29-01-1946г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Професор Жени Захариева - 50 творчески години посланик на българската култура

Родена е в София. Завършила е Московската консерватория „П. И. Чайковски“. Специализирала е в Париж при проф. Пиер Санкан. Лауреат е на три международни конкурса - „Роберт Шуман“, Германия, 1966 г., „IX световен младежки фестивал“, София, 1968 г., и „М. Лонг“, Париж, 1969 г. Преподавател е по камерна музика и пиано в НМА „П. Владигеров“.

Богата и внушителна е концертната дейност на Жени Захариева в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали в прочути концертни зали като „Гаво“, „Корто“, „Равел“, „Форе“ (Париж), „Рахманинов“ (Москва), „Стейнуей“ (Ню Йорк), „Конгресгебау“, „Делидженция“ (Хага), ,,Бьозендорфер“ (Виена), и като солист на симфонични оркестри, между които Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Руски симфоничен оркестър - Москва, Ню симфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Софийска филхармония и много др.

Осъществила е европейската премиера на концерта „Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация „Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Изнася в Ню Йорк първия рецитал на специалния син концертен роял „Стейнуей” - модел „Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението Джордж Гершуин.

Жени Захариева е и активен камерен изпълнител. В състав на трио „Димитър Ненов“ с А. Станков и Н. Безпалов, както и в дуо с А. Станков са изсвирени интеграли на камерни опуси от Шуберт, Бетовен, Моцарт, Шостакович и др., както и на сонатите на П. Хаджиев. В трио „Интеграл" с партньори Райнер Веле, кларинет, и Димитър Пенков, виола, правят турне в Германия и Люксембург.

Артистичен директор е на международните конкурси в София - „Музиката и Земята“ и „Албер Русел“, както и на международния конкурс „Й. С. Бах“ в Япония.

Професор Жени Захариева е удостоена със следните звания и награди: „Officier des Arts et des Lettres“ - 2007 г. на френското правителство, Посланик на българската култура във Франция, Почетна диплома от Японското правителство, „Златно перо“ – 2004 г. на Радио „ФМ Класик“, „Кристална лира” - 2003 г. за върхови изпълнителски постижения, „Златен век“ – 2012 г. на Министерство на културата за принос към българската музикална култура и др.

На 26 май в Камерна зала „България“ проф. Жени Захариева изнесе клавирен рецитал с 24 прелюдии от Клод Дебюси, посветен на 100-годишнината от смъртта му. Концертът е част от фестивала „Софийски музикални седмици“.

ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА

    Социални мрежи