ИВАЙЛО КРИНЧЕВ Галерия

ИВАЙЛО КРИНЧЕВ

ДИРИГЕНТ ПРЕПОДАВАТЕЛ

02-04-0000г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Проф. д-р Ивайло Кринчев, главен диригент на Старозагорската опера, зам.ректор на Национална музикална академия за Академичния симфоничен оркестър и за дейността на учебния музикален театър. През август 2020 е удостоен спрестижната награда "Емил Чакъров"

Проф. д-р Ивайло Кринчев е роден в Ямбол, където завършва Математическата гимназия. Висше образование получава в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Вульпе. Има участия в майсторските класове по симфонично дирижиране под ръководствто на проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990 г. до 1996 г. е диригент на Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера. Под негово ръководство за първи път на Бургаска сцена са поставени оперите „Дон Жуан” и „Норма”. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж”, Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Преподавателската си дейност започва като хоноруван преподавател в Национална музикална академия през 1993 г. по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001 г.е щатен преподавател, от 2005 г. – доцент, а от 2015 г.- професор. Зам.ректор е на музикалната академия.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея, изнасяйки майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети, както и гостувания на симфонични и камерни оркестри. Диригент-постановчик е и на операта „ Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини в гр. Куангджу с участието на оркестъра на Националната опера и балет, София.

Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, между които Софийска филхармония, Пловдив, Варна, Русе, Видин и т.н. Има записи за БНР и БНТ.

От 1 юли 2015 г. проф. Кринчев е главен диригент на Държавна опера Стара Загора. Под неговата палка са реализирани грандиозни спектакли като „Лучия ди Ламермур“,„Турандот“, „Африканката“, всички представления на Стадион „Берое“ и др. 

ИВАЙЛО КРИНЧЕВ

    Социални мрежи