ИВАНКА НИНОВА Галерия

ИВАНКА НИНОВА

ПЕВЕЦ ПРЕПОДАВАТЕЛ

25-01-1959г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Проф. Иванка Любенова Нинова е през 1959 г. в гр.Видин. Произхожда от музикално семейство. Родителите й са солисти в самодейния видински оперетен състав и в градските хорове. Тя от малка учи акордеон и пиано в детската музикална школа, а брат й свири на четири инструмента и пее в хорови състави на града. Средното си образование завършва в Музикалното училище – Плевен със специалност оперно пеене при Дора Гложенска. Тя е първата възпитаничка на училището със солистични изяви в концерти на Плевенската филхармония, както и първата негова представителка на концертни изяви в бившата ГДР. Висшето си образование завършва в НМА – София в класа по пеене на проф. Лилия Стефанова и с преподавател по актьорско майсторство Петър Щърбанов. Още като студентка е ангажирана за солистка на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“/1983-88 г./. На 7 април 1989 г. прави своя изключително успешен дебют в ролята на принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ на Джузепе Верди и веднага е назначена за солистка в Софийската опера, където преминава целия й изпълнителски и творчески път.
        Певческата й кариера преминава и през други оперни театри, както и през сцените на филхармониите в София, Русе, Пловдив, Плевен, Видин, Враца, Стара Загора, Разград и др. Пяла е под диригентството на плеяда български и чужди диригенти – Руслан Райчев, Борис Хинчев, Иван Маринов, Недялко Недялков, Емил Табаков, Найден Тодоров, Георги Димитров, Георги Нотев, Милен Начев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев, Джорджо Крочи, Йон Янку, Джозев Вела, Ералдо Салмиери и др. и режисьорите – Петър Щърбанов, Емил Бошнаков, Пламен Карталов, Люсиен Де Лакроа, Маурицио Маркини, Джозев Башета и др.
        Гастролира и в чужди оперни и симфонични изяви в СССР, Италия, Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия, Швейцария, САЩ, Корея, Япония, Канада и др.

       Проф. Иванка Нинова е изпълнявала и изпълнява централния мецосопранов репертоар, който включва ролите – Прециозила от “Силата на съдбата, Амнерис от “Аида”, Азучена от “Трубадур”, Фенена от “Набуко”, , принцеса Де Буйон от “Адриана Лекуврьор”, Сузуки от “Мадам Бътерфлай”, Кармен от едноименната опера на Бизе, Федерика от “Луиза Милер”, Марчелина и Керубино от “Сватбата на Фигаро”, куманката Зоя от “Цар Калоян” от Панчо Владигеров и др.
       Удостоявана е с множество награди и отличия – лауреат е на международния вокален конкурс „Вердиеви гласове“ в Бусето, Италия, от 1991г. до 1998г. неотменно е номинирана за оперен изпълнител на годината, през 1995г. печели Голямата награда за изпълнител на международния фестивал на изкуствата в Пхенян, Северна Корея, удостоена е и с приза „Златна Муза“ за принос към руската култура.

         Има студийни записи в “Мега мюзик”, “Гега ню”, ММО,БНР и радио “Лугано”, Швейцария.
         Педагогическата й дейност започва като асистент на проф. Лилия Стефанова. През 1992г. започва да преподава оперно пеене в НМА, а от следващата година и е поверен и самостоятелен клас. През 2000 г. става доцент. Водила е майсторски курсове в Молдова/1998/, Южна Корея/1999, 2000 и 2005/, Украйна/2006/, Канада/2006/ и Македония. От 2019 г. е професор. Преподава и във Варна.
        Най-изявените ученици на проф. Нинова са – Петя Петрова, която е и нейна асистентка, Теми Камбурова, Ива Динова, Доротея Доротеева, Лидия Златева – Тошева, Росен Кръстев, Валерий Георгиев, Михаил Михайлов, Ева Перчемлиева, Михаела Берова, Весела Янева, Мирела Ябанджиева, Стефани Кръстева и др.

ИВАНКА НИНОВА

    Социални мрежи