ИВАН ГЕШЕВ Галерия

ИВАН ГЕШЕВ

ЮРИСТ

19-12-1970г./

ЗОДИЯ   СТРЕЛЕЦ

Иван Стоименов Гешев е български юрист. Работи последователно като полицейски инспектор, следовател и прокурор, а от 18 декември 2019 година е главен прокурор.

Иван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година в Мирково, община Мирково, Софийска област в семейството на служител в пътна полиция и акушерка. Семейството на баща му е от Златица и е част от голям род от разложкото село Годлево, към който принадлежи и революционерът – отец Партений Гешев.

Началното, основното и средното си образование (Техникум по Електротехника) завършва в гр. София, където живее с родителите си от ранно детство.

Завършва висше образование във факултета „Полиция“ към Висшия институт на Министерството на вътрешните работи от 1989 г до 1994 г. Придобива юридическа правоспособност през 1996 година.

Следовател

След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995) със звание лейтенант от МВР (приравнено понастоящем на Инспектор III-та степен), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

Прокурор

През 2006 г. Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура.

Комисията по досиетата го е проверявала на 27.05.2009 (Прокуратура) и на 28.10.2009 (Следователи и дознатели) и е обявила Неустановена принадлежност към ДС. 

От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

На 19 юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС го избира за административен ръководител на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса[7], на тази длъжност е до 16 юли 2018 г.

В ролята си на ръководител на специализираната прокуратура, Гешев се представя като „лицето на екипа“, работил по делото за фалита на банката. Обвинителният aĸт, внесен в съда, се състои от рекордните над 10 000 страници, ĸaĸто и 1360 тома материали. Разпространено е и безпрецедентно „резюме“ от 155 страници, озаглавено „Oбщ поглед върху модела KTБ“.

Заместник главен прокурор

От 16 юли 2018 г. до 18 декември 2019 г. е заместник на Главен прокурор на България при ВКП, предложен на 4 юли 2019 г лично от Сотир Цацаров като подходящ за наследник за Главен прокурор на България, и одобрен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с 9 гласа за, 0 против.

Избор за главен прокурор

През юли 2019 г. номинацията на Гешев идва от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет, без Гешев да има реален конкурент, и е издигнат като единствена кандидатура за нов Главен прокурор на България за след края на мандата на Сотир Цацаров. Кандидатурата му е подкрепена от редица професионални организации.[9] Срещу кандидатурата му се организират протести в София. Една от причините за протестите е изказаното в интервю пред БНТ от 23 юли 2019 г. мнение, че „не споделя виждането ..., че законодателната, изпълнителната и съдебната власти трябва да са разделени“. Едновременно се провеждат и митинги в негова подкрепа.

За разлика от избираните през предходните 30 години главни прокурори, които са съдии, хабилитирани преподаватели или адвокати, неговият стаж е изцяло в правоохранителните институции. На 24 октомври 2019 г. Висшият съдебен съвет го избира за главен прокурор. На 7 ноември 2019 г. президентът Румен Радев с указ връща предложението за избор на Иван Гешев за Главен прокурор на България на Висшия съдебен съвет с мотивите, че липсва алтернативна кандидатура и изборът е предварително решен. След успешно повторно гласуване на кандидатурата му на 14 ноември 2019 г. тя е внесена отново при президента за издаване на указ. След 12-дневно забавяне, на 26 ноември президентът Румен Радев издава указ за назначаването на Иван Гешев за Главен прокурор на България 

Главен прокурор

След избора на Иван Гешев се пораждат съмнения за опит за негова намеса в политиката, понеже той сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на текста, засягащ имунитета на президента. Според някои политически анализатори с това главният прокурор започва открита атака срещу Румен Радев. Потърпевшият Радев също смята, че след избора на Гешев прокуратурата започва да се използва като инструмент за разчистване на политически сметки. Това става в момент, в който президентът е отявлен институционален опонент на действащия конституционен модел, при който липсва реален контрол на действията на прокуратурата. Според някои наблюдатели е налице и „двоен аршин“ в действията на главния прокурор. Според него всичко е било наред, а държавата демократична до момента, в който прокуратурата им е повдигнала обвинения или е предприела проверки срещу тях. По повод атаките от страна на председателя на ВКС – Лозан Панов, Гешев посочва, че ако прокуратурата е кучето-пазач на държавата, то някой иска да ѝ сложи намордник. Според Гешев за прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат.

Поведението и действията на главния прокурор във връзка с конфронтацията му с президента са повод за започналите през юли 2020 г. продължителни протести с искане за неговата оставка.

Награди

Сертификат за специално признание на участниците в успешно проведената на 04.10.2016 г. операция, при която е разбита нелегална печатница за производство на неистински евро банкноти в град Пловдив, издаден от Европол;

Грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение

ИВАН ГЕШЕВ

    Социални мрежи