ИВАН ДИМОВ Галерия

ИВАН ДИМОВ

ХУДОЖНИК

19-02-1943г./

ЗОДИЯ   РИБИ

Проф. Иван Димов, художник,  живописец, график и илюстратор, продава рядко и трудно и рядко прави изложби. Сред последните е тази през май 2020 – „Археология на паметта“, акварели, съхранили неговия спомен за божественото време на детството

Роден е на 19 февруари 1943 г. в ямболското село Маломир. През 1970 г. завършва Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа по „Илюстрация“ на проф. Петър Чуклев.

Организира около 20 самостоятелни изложби, като първата е проведена в Париж през 1975 г. Останалите самостоятелни представяния на творбите му са в  градовете Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица и в държавата Швейцария. Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин. Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония и други държави.

Носител е на различни национални и международни награди. Сред тях са: Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (1979), Международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.

Член е на Съюза на българските художници. Преподава в Националната художествена академия в специалностите „Живопис“ и „Изкуствознание“.

ИВАН ДИМОВ

    Социални мрежи