ИВАН АБАДЖИЕВ - СТАРШИЯТА Галерия

ИВАН АБАДЖИЕВ - СТАРШИЯТА

ТРЕНЬОР СПОРТИСТ

12-02-1932г./24-03-2017г.

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Иван Николов Абаджиев (Старшията) е бивш български щангист и треньор на Националния отбор по вдигане на тежести. Под негово ръководство България печели множество медали от световни първенства и олимпийски игри.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957). Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.

През 1990 г. избран за народен представител в 7 Велико Народно събрание, което напуска в същата година по своя молба.

Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В последна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. Оттогава тя е в незавидно състояние.

Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Треньор в „Академия за шампиони“ (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите. В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.

Умира на 85 годишна възраст при семейството си в Германия.

Признание и награди

  • Получава множество високи държавни награди и отличия за значителните успехи постиганти в треньорката му кариера.
  • Удостоен с орден „Стара планина“, I степен. (2013 г.)
  • Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия;
  • Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България;
  • Обявен е за треньор на страната на ХХ век (2001 г.)
  • Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел с възхищение казва за него: „Стана ясно – родил се е треньорът на света!“.
ИВАН АБАДЖИЕВ - СТАРШИЯТА

    Социални мрежи