ЮЛИАН РЕВАЛСКИ Галерия

ЮЛИАН РЕВАЛСКИ

УЧЕН АДМИНИСТРАЦИЯ

27-02-1956г./

ЗОДИЯ   РИБИ

Юлиан Петров Ревалски е български математик, академик, от 2013 г. ръководител на Института по математика и информатика при Българска академия на науките, а от 2016 г. председател на Българска академия на науките.

Роден е на 27 февруари 1956 г. в Симитли. През 1974 г. завършва средно образование в Благоевград. През 1981 г. завършва Факултета по математика и механика в Софийския университет. От 1986 г. е кандидат на математическите науки, от 1994 г. е старши научен сътрудник II степен в Института по математика и информатика при Българска академия на науките. През 1997 г. става доктор на математическите науки. От 2001 г. е старши научен сътрудник I степен, от 2008 г. е член-кореспондент, а след това академик в Българска академия на науките.

Преподава във Факултета по математика и информатика и Геолого-географския факултет в Софийския университет.

Гост-професор е в Университета в Генуа, Политехническия университет в Милано, Университета в Милано, Италия, Университет Ватерло, Канада, Хумболтов университет в Германия, Университета в Лимож, Франция, Университета в Монпелие, Франция, Чилийски университет в Сантяго де Чили, Университета на Френските Антили, Гваделупа, Франция, IMCA – Лима, Перу, Университета на Хавана в Куба.

Областите на научните му интереси са оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите, геометрия на банахови пространства, монотонни оператори, топологични методи в оптимизацията, многозначни изображения.

Член е на редколегиите на научните списания Journal of Optimisation Theory and Applications, Serdica Mathematical Journal и Mathematica Balkanica. От 2012 г. е заместник-главен редактор на списание „Доклади на БАН“.

Гост главен редактор е на списанията:

  • Set-Valued and Variational Analysis Vol.21, No.4, 2013
  • SIAM Journal on Optimization, Vol.18, No.3, 2007
  • Set-Valued Analysis, Vol.9, No.l, 2001
  • Pliska Studia Mathematica Bulgarica, Vol. 12, 1998

Член е на Американското математическо общество, Съюза на математиците в България, Съюза на учените в България и Френското общество на приложните математици.

ЮЛИАН РЕВАЛСКИ

    Социални мрежи