ИСКРА АНГЕЛОВА Галерия

ИСКРА АНГЕЛОВА

ТВ ВОДЕЩ АРТИСТ

10-02-1973г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Искра Асенова Ангелова е българска журналистка, актриса и преводач.

Искра Ангелова, журналистка, актриса, позната като телевизионна водеща и автор на вечерното токшоу "Нощни птици", формат с над 10-годишна история. Тя е авторка на успешни документални филми за Лаура Ескивел, Елиф Шафак и на пълнометражния филм „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“. Преведената от нея пиеса „Красиви тела“ на Лора Кънингам е в репертоара на Младежкия театър.

Родена на 10 февруари 1973 г. Завършва Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков. През 1993 г. следва един семестър и в италианската театрална академия „Silvio D’Amico“ в Рим. Искра е завършила и магистратурата си по телевизионна и радио журналистика в Университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ.

През 1997 г. заминава за Бостън, САЩ, с американската стипендия „Фулбрайт“. Там тя завършва магистратура по телевизионна и радио журналистика в Университета „Емерсън“. През 1999 – 2000 г. тя работи като втори продуцент на сутрешното предаване The Early Show на националната телевизия CBS в Ню Йорк.

При завръщането си в България е телевизионен водещ на сутрешния блок в телевизия bTV. От 2002 до края на 2004 г. е водещ и главен редактор на съботно-неделното сутрешно предаване „У нас“ на Нова телевизия. От 2005 до 2019 г. е сценарист, автор и водещ на неделното вечерно токшоу на БНТ „Нощни птици“.

Нейни текстове са излизали във в. „Дневник“, в. „Култура“, в. „Гласове“, в. „Новинар“, сп. „Жената днес“, сп. „Християнство и култура“, сп. „Театър“, сп. „Foreign Policy“, сп. „L'Europeo“, сайтовете Vesti и Mediapool.

Автор е на няколко документални филма, които прави за поредицата на БНТ „В кадър“:

„Хляб и шоколад“ – 2011 г., 28 мин., филм за изкуството на готвенето и готвенето в изкуството – голямата дива на Мексико, писателката-майка на магическия реализъм Лаура Ескивел разказва за най-сладкия талант.

„Въображението е моят куфар“ – 2012 г., 28 мин., филм за известната турска писателка Елиф Шафак и за жената-творец в борбата ѝ с клишетата.

„Чужденката“ – 2014 г., 28 мин., филм за голямото завръщане на Юлия Кръстева в България (2014)

„Kой се страхува от Юлия Кръстева?“ – 2017 г., 85 мин., първият български пълнометражен документален филм за най-влиятелната българка

През 2014 г. започва да работи по реализацията на портрета на Юлия Кръстева, който има своята премиера на 20 април 2017 г. в кино Люмиер като част от фестивала „Master of art“. „Kой се страхува от Юлия Кръстева?“ е първи на Искра като режисьор и продуцент, той е ко-продукция между БНТ, НДК и Wonderland productions и е 85 минути. Той е представен в Париж и Лондон, като участва в официалната програма на LIDF (London International Documentary Festival).

Откакто е извън ефира на БНТ, Искра създава няколко онлайн проекта (тя изпълва със съдържание онлайн енциклопедията Мамапедия), снима реклами и продуктови видеа и пише като колумнист за Offnews.

Ангажименти в театъра

Като актриса участва в няколко филма и множество театрални представления, сред които „По-близо“ на Патрик Марбър в театър „Сълза и смях“, „Хоровод“ на Артур Шницлер в театър „Българска армия“, „Rondo“ на Артур Шницлер в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, Варна, „Чайка“ на Антон Чехов в Somerville Theatre, Бостън, САЩ, „Красиви тела“ на Лора Кънингам отначало в театър „Сълза и смях“, след това в Младежкия театър „Николай Бинев“, в „Моногамният“ на Кристофър Кайл в Народния театър „Иван Вазов“ и в „Още веднъж отзад“ на Майкъл Фрейн в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Била е част от УС и трупата на Модерен театър, където играе в „Да играеш жертвата“ и „Клас“. Последният проект, в който участва, е пиесата „Револверът“ на Майя Праматарова, режисьор Стилиян Петров, в галерия Етюд, като представлението се играе на български и английски език.

Филмография

Златна ряпа (тв,1990)

Библиография

Авторски книги

През 2007 г. издава романа „Обичам ли те?“ в съавторство с журналиста Петър Волгин.

Преводи

Пиеси

„По-близо“

„Красиви тела“

„4000 мили“

Книги

Гей Колинс, „Голямата промяна: историята на американските жени от 60-те години до днес“, издателство Изток Запад, 2010

(редактор) Айн Ранд, „Атлас изправи рамене“, издателство Изток Запад и МАК, 2009

Геше Майкъл Роуч и Кристи Макнали, „Философията на йога“, издателство Жануа 98, 2012

Питър Фиск, „Геният на креативността“, издателство Изток Запад, 2013

Геше Майкъл Роуч, „Кармата на любовта“, издателство Жануа 98, 2013

Емет Фокс, „Силата на мисълта“, издателство Жануа 98, 2016 

Кимбърли Палмър, „Умно майче - богата майка“, издателство Жануа 98, 2018

ИСКРА АНГЕЛОВА

    Социални мрежи