ИЛИАНА БЕНОВСКА Галерия

ИЛИАНА БЕНОВСКА

ЖУРНАЛИСТ

15-12-1957г./

ЗОДИЯ   СТРЕЛЕЦ

Днешната известна журналистка някога е завършила ВИТИЗ, била е чистачка, сценаристка и режисьорка, преди да научи новите политически мъже на България как да се държат пред камера

Тя си е такава. Кара ролери из кварталните улици, всяка неделя изкачва Витоша, скача от 10-метрова кула в басейн, плува. Управлявала е почти всичко, което има колела - от самолет, през мотор, до лека кола. Само с парашут не се е хвърляла - забранили й, защото вятърът можело да я отвее в неизвестна посока. 

Беновска е родена в София срещу казармите на 4-и километър. Това се случило през тежка зима, в която столичани останали без ток и вода. Баща й бил офицер, но Илиана не е имала "късмета" на военните деца, които сменят училищата като носни кърпи, защото татковците все сменят гарнизоните. В годините на демокрацията, когато Илиана работеше вече в националната телевизия, беше пуснат слух, че баща й бил офицер от ДС. По това време БНТ се управляваше от СДС и Асен Агов, а те ужасно много държаха да я изчистят от агенти на службите. След като й писнало да обяснява, че нещата не стоят така, Илиана взела военната книжка на баща си - подполковник-свързочник, и я занесла на Стефан Савов. Оттогава атаките срещу нея по тази линия замряха.

----------------------------------

Илиана е "асфалтово дете" - израснала е в София. Много харесвала дядо си, но майка й не я пускала на село, защото все се страхувала за болнавата Илиана. Дядо й бил едър земевладелец от Плевенско. Воювал във всички възможни войни и с удоволствие разказвал за бойните си подвизи. Селяните особено го зауважавали, след като подпалил документи с борчовете им. Не че бил ятак или нещо подобно.

Семейството бързо се премества да живее в Западен парк, където Илиана завършва 87-о училище. Направили я дружинен председател и май тогава се е научила да носи отговорност.
Малката Илиана била палава. Не изпускала дупка на пътя, в която да не падне.
Малцина знаят, че Илиана - една от най-добрите политически журналистки, е завършила през 1981 г. режисура във ВИТИЗ в класа на професор Филипов. Играла е и в Народния театър - в "Почивка в Арко Ирис". След като се дипломира, заминава да работи в Бургаския театър. Там се запознава с Недялко Йорданов, когото високо цени и до днес. Един ден най-голямата й дъщеря Анета, по това време на 1 година, отказала категорично да продължи разходката и легнала на централната улица на Бургас. Илиана седнала до нея и тихо започнала да я убеждава да продължи. В този момент се появил Недялко, който й казал: "Не съм виждал някой така да говори с дете."
Илиана изкарала 3 години в Бургас, след което станала асистент във ВИТИЗ. В нейния клас били Кръстьо Лафазанов, Майа Новоселска и Тончо Токмакчиев, на когото е кума.
Илиана мислела да продължи научната си кариера, даже започнала да пише дисертация върху "Комедия дел арте". Тогава започнала обаче да твори стихове и пиеси и зарязала режисурата. През 1986 г. тя печели първо място в конкурс за редактор в радиотеатъра на БНР. Годините били бедни и бездомни. За да свържат двата края, тя и съпругът й започнали да чистят нощем стълбищата на един 18-етажен военен блок.
После нещата потръгнали. Спечелила конкурс за режисьори в националната телевизия. Дали й да снима поезия - разни актьори четат стихове. От режисьорска гледна точка - нищо работа, но пък плащали добри хонорари. Каквато е оправна, за един следобед Илиана снимала цялата продукция, която трябвало да увековечи за един месец.
По това време тя екранизира най-успешната си пиеса - "Ако не в този живот". Написала я върху хвърчащ лист, докато средната й дъщеря била в болницата. Тази пиеса печели ред награди, представена е и в Западен Берлин. Заради "Ако не в този живот" Илиана за малко не станала дисидентка. Докато работели над филма, през октомври 1989 г. в София се провеждал известният екофорум. В една есенна нощ Илиана снимала последните сцени - главният герой умира, а над София започва мащабна заря. За тази заря Илиана взела всички видове разрешения от органите за сигурност. На другия ден след пукотевицата някакъв полк. Атанасов се явил в националното радио и прочел в ефир, че Беновска е оказала съпротива на органите на реда и е уволнена от телевизията. Партийната ядка на телевизията моментално се събрала и решила, че Беновска е много лош човек, защото "недооценила политическата обстановка" - каквото и да значи това. Как излязла от ситуацията, ли? Ами вдигнала телефона и се накарала на шефа на тогавашното СДВР. Вярно, с нея започнали да се занимават от Военна прокуратура, но тя останала да работи в БНТ, а и дошъл 10 ноември.
В телевизията Беновска зарязала режисурата и се заела с истинската журналистика. Една от първите й грижи е да направи предаване, в което да покаже новите политически звезди на България. Нарекла го "Кой кой е". Тогава се сблъскала със свирепия живот в лицето на Асен Агов. Тя нещо му пречела и той се постарал да й вгорчи живота. После Агов беше свален от директорското място в телевизията, а Беновска стана шеф на Канал 1. Едно от последните неща, които успяла да направи в БНТ през 1993 г., е неизлъчената комедия "Застраховател", в която Стефан Данаилов играел Филип Димитров, а Мариус Донкин - Александър Божков. Сега Илиана мисли да си прибере лентата и да я излъчи по "7 дни".
От тези първи демократични години датират познанствата на Беновска с политиците от СДС. Учила ги как да се държат пред камера, кога да приказват и кога да мълчат. От "Раковски" 134 не останали неблагодарни - предложили й да се кандидатира със синята листа, но за разлика от други тя отказала с мотив, че въобще не се вижда като депутатка.

След престоя в БНТ Илиана успя да направи рейтингово предаване в посредственото радио "Експрес". В началото "Експрес" всъщност съвсем не беше лошо радио, но с течение на годините от него остана само предаването на Илиана "На върха".
Беновска не обича да се застоява на едно място. Насища се някакси. Затова беше съвсем естествено да литне нанякъде. Даже се застоя доста дълго в "Експрес". Успоредно с "На върха" започна да прави предаване в "7 дни" - "Парад". Сега, като началник на телевизията "7 дни", Илиана има проста амбиция - да направи нещо повече от тази телевизия - повече политика, повече шоу, повече филми, повече музика. Трудна задача, при положение че на пазара вече се появиха силни играчи - БиТиВи и Нова телевизия с новите си собственици.

Извън журналистиката Илиана е друга.
Майка е на три момичета. Когато преди 3 години и 10 месеца родила Карина, Стефан Софиянски й обещал да направят заедно клуб "3 дъщери". Най-голямата щерка Анета е първокурсничка в СУ "Климент Охридски", а втората дъщеря Мартина учи в Английската гимназия.
Мъжът на живота й е Петър. Женени са от 21 години. Запознали се на централния площад в Плевен и оттогава са все заедно. Илиана твърди, че други мъже в живота й няма. Или поне не е забелязала такива. Смята, че с мъжа си се разбират чудесно. Съпругът на Илиана доби медийна известност около списъка на кредитните милионери. Оказа се, че той е "вътре". Петър взел няколко милиона от банката на Кирил Дунев. Решили да строят петзвезден хотел в Бояна. Проектант бил проф. Венков - същият, който измисли вида на НДК. Започнали работа по хотела, изкопали огромни основи в мочурлива почва, прокарали подземните комуникации, забили бетонни стълбове, ударили плочата и ... парите свършили. Един вид - закопали парите. Така или иначе, хората останали с впечатлението, че Беновска е неприлично богата.
Това, разбира се, не е лошо. Лошото дошло после. Един ден на вратата се позвънило, тя отворила и някакъв тип бързо й обяснил, че трябва да му даде пари, иначе ще убие нея и децата й. После й звъннал на домашния телефон, а и на мобилния... Като кошмар от щатски екшън. Полицията се задействала бързо и успяла да спипа изнудвача. Сега Илиана иска да го открие, да му намери работа, да го превъзпита. Всички й казват, че май прекалено е чела Макаренко, но тя твърди, че и на този човек, от когото е изпитвала животински страх, трябва да се даде втори шанс.

Илиана е ядосана на държавата. Според нея тя е подбудител на този изнудвач, който научил адреса й от списъка на кредитните милионери, който бе публикуван.

Но всичко е преходно. Илиана отдавна е стигнала до този извод. Може би в момента, в който при тежко боледуване се събужда от петдневна кома.

Другото е ежедневие. Ставане в 6 с новините на "Хоризонт", бясно препускане с "Рено" 5 по улиците на София. Готви всичко, особено ако манджата не трябва да къкри повече от десетина минути в печката. Винаги е мечтаела да открие собствен ресторант. Преди делниците й да станат натоварени - шиела. Всичко - от бански до палто. Обича всякаква смислена музика, а любимият й писател е автора на "Рагтайм" Доктороу. После - пак новини - в 18.00 по Дарик радио. И пак новини - по телевизиите. Не слуша "Експрес", не гледа "7 дни" - нали за да намериш своето място, трябва да видиш другите?

ИЛИАНА БЕНОВСКА

    Социални мрежи