ХРИСТО КОВАЧКИ Галерия

ХРИСТО КОВАЧКИ

БИЗНЕС

17-12-1962г./

ЗОДИЯ   СТРЕЛЕЦ

Христо Атанасов Ковачки е български бизнесмен и предприемач, роден на 17 декември 1962 г. в град Самоков.

Доктор на техническите науки, притежава множество дружества и има бизнес интереси в областта на енергетиката. Неформален лидер е на политическа партия Лидер. Женен е за бившата попфолк певица Деси, от която има дъщеря Александра (р. 2002 г.) и син Христо Ковачки-младши (р. 2009 г.)

През 1980 г. завършва Математическата гимназия в Самоков. Следва висше образование и аспирантура в Ленинградския институт за точна механика и оптика (ЛИТМО), Санкт Петербург, Русия. През 1991 г. защитава дисертация на тема „Използване на лазери в микроелектрониката“. През 1994 г. придобива научна степен доктор на техническите науки. През 2013 г. придобива научна степен професор от Международната славянска академия в Москва. Владее руски, английски и френски език.

След своето дипломиране Христо Ковачки работи по проекти, свързани с лазерните технологии. Паралелно разработва и патентова различни изобретения в България, Русия и Европейския съюз. От 1992 г. развива собствен бизнес.

В края на 1990-те години Христо Ковачки започва да развива дейност в областта на енергетиката. Участва в управителните органи на няколко енергийни дружества. Името му се свързва с приватизационни сделки в областта на въгледобива (мина Бели брег, мина Станянци, МОВ-Перник, Въгледобив Бобов Дол, мина Балкан, мина Черно море, мина Чукурово) и енергетиката (ТЕЦ Димитровград, ТЕЦ Бобов Дол, Брикел – Гълъбово, който е единственият производител на брикети на територията на Балканите).

През 2007 г. е създадена партия ЛИДЕР (Либерална инициатива за демократично европейско развитие), с която в началото се свързва Христо Ковачки. През следващите години, с променлив успех, политическа партия ЛИДЕР взема участие в местните и национални изборни кампании, като в повечето от тях е в коалиция с други партии.

През есента на 2014 г. ПП ЛИДЕР участва в парламентарните избори за 43-тото Народно събрание в коалиция с „България без цензура“ (ББЦ) и „Земеделски народен съюз“ (ЗНС). На тези парламентарни избори ПП ЛИДЕР отбелязва най-големия си успех и излъчва в парламента петима народни представители. Това се случва непосредствено преди залеза на ПП ЛИДЕР и раждането на новия политически проект „Български демократичен център“ (БДЦ).

На 22 март 2015 г. партия ЛИДЕР е преименувана на „Български демократичен център“ (БДЦ), която по своите възгледи е центристка консервативна партия. Към днешна дата „Български демократичен център“ е успешно представена в 43-тото Народно събрание.

Полският вестник „Впрост“ обявява в края на всяка година списък със „100-те най-едри риби“ от Централна и Източна Европа. През 2008 г. трима българи влизат в класацията: на 61-во място е Васил Божков, на 98-о е Христо Ковачки и на 100-тно е Валентин Захариев. Според изданието състоянието на Христо Ковачки е оценено на 700 000 000$. Сумата е сметната на база стойността на активите, които Ковачки управлява по това време.

Христо Ковачки заема четиринадесето място в класацията на списание „Форбс“ за най-влиятелните българи през 2013 г. След него се нареждат бизнесмените Сашо Дончев, Гриша Ганчев, Богомил Манчев, Васил Божков и други.

През 2013 г. Христо Ковачки издава книга със заглавие „Вселенски ред – теория на познанието“. В книгата са засегнати множество въпроси, започвайки от вселенския ред, преминавайки през библейския ред, като акцентът е поставен върху теорията на познанието и различните ѝ проявления.

ХРИСТО КОВАЧКИ

    Социални мрежи