ГЕРГИНА ТОНЧЕВА Галерия

ГЕРГИНА ТОНЧЕВА

ПРЕПОДАВАТЕЛ АДМИНИСТРАЦИЯ

25-12-1932г./11-07-2020г.

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Гергина Иванова Тончева е българска учителка, първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“.

Родена е на 25 декември 1932 г. в село Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в Сандански, а след това Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със специалност българска филология.

На 27 септември 1954 г. става гимназиален учител за първи път в Ивайловград, където съпругът ѝ е районен прокурор. През 1957 г. семейството се премества в Девин, където тя работи като гимназиален учител още 3 години. Съпругът ѝ получава ново назначение като околийски прокурор.

През 1960 г. Гергина Тончева се връща със семейството си в София, където постъпва в новооткритата 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, с директор Танка Хинкова. Гергина Тончева преподава български език и литература до 1977 г.

На 10 октомври 1977 г. в София се създава новото класическо училище на България – Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ“ (НГДЕК), известна още като Класическата гимназия. Гергина Тончева е поканена за директор на гимназията. Там тя преподава предмета Любословие.

На 17 май 2003 г. за изключителния ѝ принос към българската култура и образование е наградена с орден „Стара планина“. По случай 30 години НГДЕК, е наградена с отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 10 октомври 2007 г.

На укрепването и развитието на Националната гимназия за древни езици и култури, като неин директор, Гергина Тончева отдава тридесет и три години от живота си – до 8 ноември 2010 г.

На 9 юли 2020 г., заедно с академик Антон Дончев, става първият лауреат на новоучредената награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Баща ѝ е починал, когато тя е едва на 5 години. С брат ѝ, две години по-малък от нея, са отгледани от майка си. Жени се за Георги Тончев, юрист по образование, раждат им се дъщери на име Мая и Антония. Години по-късно Гергина Тончева се сдобива с четири внучки на име Мила и Антония (деца на Мая), Яна и, най-малката, Ина (деца на Антония).

Тончева почива на 11 юли 2020 г. в София.

Награди и отличия

Заслужил учител

Почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ в Рим

Орден „Стара планина“ I степен (2003)

Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията (2010)[4][5]

Почетен знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ (2012)

Награда за принос към столичното образование

Почетен гражданин на София (2018)

ГЕРГИНА ТОНЧЕВА

    Социални мрежи