ГЕОРГИ МЪРКОВ Галерия

ГЕОРГИ МЪРКОВ

СПОРТИСТ ТРЕНЬОР

05-04-1946г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Георги Мърков е олимпийски, световен и европейски шампион и треньор по борба, носител на орден "Стара планина", І-ва степен. Бил е  областен управител на Пазарджик, председател на общинския съвет на град Септември, депутат в 42-ото НС, председател на Управителния съвет, а сетне и директор на Спортния тотализатор. В мандат 2015-2019 е общински светник в град Септември, а в парламентарните избори, състояли се вчера е сред кандидатите за народни представители 

Роден е на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, Пазарджишко. Тренира борба в категория до 57 kg в СК „Локомотив“ (София) при треньора Георги Дамянов. Следва преминаване в СК „Левски-Спартак“ (София) в категория 62 kg при треньора Слав Славов. Налага се като титуляр през 1970 г.

Сред спортните му постижения са:

  • бронзов медал на световното първенство в Едмънтън (1970).
  • световен шампион в София, европейски шампион в Катовице (1971).
  • олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. в категория до 62 kg.

Висше образование завършва в ВИФ „Георги Димитров“ (София). Треньор е в „Левски-Спартак“ (София) и помощник-треньор в националния отбор по борба. След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи като треньор в белградския клуб „Раднички“, Швейцария и Австрия.

Той е първият олимпийски шампион, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски“.

По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба. 

Преподавател е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба“. „Доктор хонорис кауза“ на ВТУ „Тодор Каблешков“ (София).

Председател е на Българския спортен тотализатор, областен управител на БСП в Пазарджик и народен представител в 42 Народно събрание. Има собствен бизнес.

От 9 ноември 2011 г. Георги Мърков е председател на общинския съвет на Септември.

Отличия и награди

  • Почетен гражданин е на София, Пазарджик и Септември.
  • На 2 юли 2009 г. е удостоен с орден „Стара планина“ I степен „за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта“.
ГЕОРГИ МЪРКОВ

    Социални мрежи