ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ Галерия

ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ

СПОРТИСТ ТРЕНЬОР

16-01-1950г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Георги Харалампиев Костадинов е първият олимпийски шампион по бокс от Мюнхен’ 72

Георги Костадинов е роден на 16.01.1950 година.
Той е първият олимпийски шампион на България по бокс. Спечелва титлата през 1972 година в Мюнхен. На финала с контузия побеждава угандиеца Рвабого. След три години прекратява своята кариера.
Работи последователно като треньор и учител по физическо възпитание в Бургас. От 1999 г. е главен експерт по спорт към Община Бургас. Тренира бокс от малък. От 1964 г. до 1970 г. активно участва в първенствата по бокс за юноши. Състезава се за СК „Черноморец“ (Бургас) и СК „ЦСКА“ (София) при треньора Васил Костов. Първият му успех е на осемнадесетгодишна възраст на Международния турнир „Москва“.

Печели златен медал от летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. в категория до 51 кг. На финала боксира с тежка травма на двете ръце. Първият български олимпийски шампион по бокс. Четири пъти е носител на Купа „Странджа“. Той е един от малкото боксьори, които никога не са чупили носа си.

Завършва ВИФ Работи като треньор в СК „Черноморец“ (Бургас) и в Ирак (1989 – 1990 г.). Днес живее в Бургас и работи като главен експерт в отдел „Спорт“ на община Бургас. 

Награден с ордена „Народна република България“ I степен, Златен медал „1300 години България“. Почетен гражданин на Бургас (2000). През 2012 г. е удостоен с орден „Стара планина“.

ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ

    Социални мрежи