TV
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ Галерия

ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

ПОЕТ ПИСАТЕЛ

20-12-1943г./

ЗОДИЯ   СТРЕЛЕЦ

Георги Константинов Христов е български писател и поет, автор на над тридесет книги поезия и книги за деца. Стиховете му са превеждани на английски, японски, хинди, руски и немски, а книгата му „Туфо, рижият пират“ е издадена на немски, френски, руски, украински, полски и други езици.

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен. Завършва Софийския университет със специалност българска филология през 1967 г. Работи като редактор в Българска телевизия (1967 – 1971), заместник-главен редактор на вестник „Народна младеж“ (1972 – 1973), член на Бюрото на ЦК на ДКМС и главен редактор на списание „Родна реч“ (1973 – 1983), главен редактор на списание „Пламък“ (от 1983). Народен представител е в Седмото Велико Народно събрание (1990 – 1991).

Изключен от БКП, след публикацията на стихотворението „Квартално събрание“ на първа страница на вестник „Литературен фронт“ през март 1988 г.

Заместник-министър на културата през 1995 г. в правителството на Жан Виденов. Главен секретар на Съюза на българските писатели (1997).

Член на българския ПЕН-център от 1996 г. и негов председател от 2000 до 2014 г. Участвал е в международни поетически форуми в Белград, Стокхолм, Солун, Маастрихт, Мексико Сити, Москва, Охрид, Стружките вечери на поезията и др.

Стиховете си печата за пръв път във вестниците „Народна младеж“ и „Септемврийска победа“ и в списание „Родна реч“.

Автор е на стихотворението, по чийто текст ФСБ създават песента си „Обичам те дотук“. В интервю Константинов твърди, че стихотворението, което е част от любовен цикъл, писан в края на 70-те години, е използвано от ФСБ първоначално без той да бъде питан изобщо.

Председател на журито на националната награда „Владимир Башев“.

Признание и награди

Национална награда за поезия на Съюза на българските писатели (1979, 1983),

Национална награда за детска литература (1978),

Номиниран за Световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (1994, 1996),

Medalica Pontificia, Vaticana (1996),

Национална награда „Петко Р. Славейков“ за детска литература (2001),

Национална награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване (2006),

Национална награда „Гео Милев“ за цялостно творчество (2007),

Почетен гражданин на град Плевен.

Библиография

Поезия

Една усмивка ми е столица (1967)

Лично време (1974)

Неграмотно сърце (1978)

Общителен самотник (1982)

Път и дом (1988)

Обичам те дотук (1992)

Будна кома (1996)

Дърво и птица (1999)

Аспиринов сняг (2001)

Любовно разписание (2005)

Човекът е въпрос (2005)

Вечерна дъга (2006)

Нови стихове. Лирика. Сатира (2007)

Колхида (2019)

Непадаща звезда (2020)

Есеистика

Поезията като свидетел (2019)

Книги за деца

Туфо, рижият пират в три части (1984 – 1994)

Приказки за Румпи-Румп (1990)

ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

    Социални мрежи