БОРИС ВЕЛИЧКОВ Галерия

БОРИС ВЕЛИЧКОВ

СПОРТИСТ

25-01-1981г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Борис Величков е състезател в няколко вида бойни изкуства, като през годините е мерил сили с най-добрите в Европа и света. Участвал е на най-големите първенства с бойно самбо, комбат рестлинг, санда - тотал контакт и ръкопашен бой. Вижте какво разказа той специално за Sporta.bg

Борис Величков е роден на 25 януари 1981 година. Завършва спортното училище на Левски, след което служи и в спортната школа на "сините", висшето си образувание получава в Национална Спортна Академия "Васил Левски". Още докато учи обаче решава да започне и да тренира.

"Моята спортна практика започна с джудо. Записах се през 1994 година и бях част от състава на Левски", стартира разказа си Величков.

През следващите 10-тина години обаче, Борис решава да редува тренировките по джудо със самбо. Причината е, че по този начин ще трупа допълнително опит за в бъдеще, което дава резултат, но за това - малко по-късно.

През 2004 година той слиза от спортната сцена, но не заради пренасищане, а контузии го спират от участие по форуми.

След около пет години, през 2009, Величков се завръща по-готов от всякога и започва да катери върховете в спорта. Включен е в националния отбор по самбо. Същата година дебютира на Световното първенство в Гърция, като се окичва със сребарен медал.

След края на форума в южната ни съседка, Величков решава да започне с тренировки по още един спорт - ръкопашен бой. Следва участие за него на първото Европейско първенство в този спорт, което се провежда в България. Поради липса на състезатели обаче, в тима са повикани и национали по бойно самбо. Тогава Борис отново стига финала, но за жалост пак остава със среброто, като на финала е победен от представител на Русия.

В следващите няколко години постига още успехи, сред които:

2010 година - вицеевропейски шампион

2012 година - вицесветовен шампион в Беларус (бойно самбо)

2013 година - световен шампион по санда.

Шампионатът по санда през 2013 година е използван и като подготовка за Световното по бойно само, на което обаче не успява да вземе участие. Причината - липса на средства.

2014 година за Величков е изпълнена с добри и лоши моменти. 

Отборът на България печели Световната купа по бойно самбо в Бургас, а Борис е със заслуги за отличието. Няколко месеца по-късно обаче той е уличен в употреба на допинг и правата са му спрени до 6 ноември 2016 година. Пробата показва, че българският шампион е използвал забранената съставка Оксандролон.

Тази забрана обаче никак не притеснява самбиста ни и той се захваща с нов вид спорт - комбат рестлинг.

За добро, или за лошо - съдбата му показва, че той е на правия път. След само една година тренировки той се класира за Световното първенство по комбат рестлинг, което се провежда във Варна. Тъжното обаче е, че министерството на младежта  и спорта отказва да финансира участието му. Верни приятели, както и спонсори, подават ръка на Величков и не след дълго той им доказва, че са взели правилното решение, печелейки златния медал в категория до 82 килограма. Освен него, още двама българи се окичват с медалите от най-благодорния метал.

В момента Борис се готви заедно с медалистите от Варна - Норал Назмиев (кат. до 90 кг) и Камен Георгиев (кат. до 100 кг) за предстоящото Световно първенство по комбат рестлинг в Томаси, Унгария. Този път обаче федерацията и министерството са уредили средства за българските шампиони.

През септември предстои и Европейско първенство в Димитровград, Сърбия, което ще бъде използвано също като подготовка за Световното.

Както вече стана ясно, забраната на 35-годишния самбист изтича в края на 2016 година. Ето какво каза той за бъдещето си в бойното самбо:

"Моята забрана изтича в края на тази година. Разбира се, няма да загърбвам самбото - напротив - ще се готвя усилено за следващата година, когато планирам да участвам на Световното първенство."

Борислав Величков се съгласи да разкрие малко и за личния си живот пред Sporta.bg.

"В момента имам връзка с бившата състезателка по художествена гимнастика Илиана Цанева. Мога да твърдя, че тя е моят главен поддръжник, а също така е и спортната ми муза", с усмивка споделя самбиста.

Илиана Цанева е бивша състезателка по художествена гимнастика, като по времето, в което се е състезавала, е била сред топ индивидуалистките на България.

БОРИС ВЕЛИЧКОВ

    Социални мрежи