TV
БОРИС ДАЛИ Галерия

БОРИС ДАЛИ

ПЕВЕЦ

24-03-1984г./

ЗОДИЯ   ОВЕН

Борислав Орлинов Делибалтов, с артистичното име Борис Дали, е български попфолк и фолклорен изпълнител

Борис Дали е роден на 24 март 1982 година в град Бобов дол. Любовта към музиката наследява от баща си, който е бивш акордеонист. Първите му стъпки в музиката са свързани с това, че свири на акордеон в самодеен танцов ансамбъл в Бобов дол, а по-късно се изявява и като певец в оркестър, паралелно с което започнва да свири и на синтезатор. Мотоциклетите са му хоби. Любимите му изпълнители са Преслава, Мирослав Илич, Ивана и Глория. Девизът му е „Ако не опиташ, как ще успееш?!“ През 2007 г. става общински съветник на град Бобов дол. Борис Дали има и висше образование с профил Стопанско управление. В началото на кариерата му се ражда първият син на Борис Дали и съпругата му Лили – Краси.  През 2013 г. се ражда вторият им син, който носи името Константин. 

2005 – 08: Началото и първите успехи: „Пак съм сам“ и „В центъра на купона“

  • 2005 г. Борис Дали участва на кастинга „Планета търси суперзвезда“, където изпълнява песни от репертоара на Милко Калайджиев, Коста Марков, Люси и Магапаса. В края на годината Борис Дали става част от голямото семейство на музикална компания Пайнер.
  • 2006 г. Пъврият видеоклип, който представя за годината е „Пиян“.  Следващата песен, която представя е „Жица, жица“.  Успява да реализира два дуета: „Дай ми златен пръстен“ – с певицата Биляна и „Майка Индия“ – с Галена.  През пролетта излиза песента „Жена без грях“.  В разгара на лятото Борис Дали и Преслава представят първото си дуетно парче, озаглавено „Първи в сърцето“. Певецът се изявява на Турне „Планета Прима“ 2006 (Благоевград).  След него е пуснато парчето „Така ще те целуна“.  Борис Дали успява да реализира още 2 клипа към песните: „Пак съм сам“ – която е балада и бързото парче – „Лъжеш“.  На 2 октомври излиза дебютният албум на Борис Дали, озаглавен Пак съм сам, който е представен официално с промоция. Певецът е включил 5 нови песни в албума – „Супер компания“, „Моля се“, „Утре ми се обади“, „Познавачка“ и „Кажи ми“. 
  • 2007 г. През пролетта Борис Дали и Галена представят видеоклип, към песента „Намерих те“.В разгара на лятото певецът представя две песни: „Моя си“ – с видеоклип и „Истинска си“. Певецът се изявява на „Турне „Планета Дерби“ 2007“ за втори път.  Веднага след турнето на екран излиза песента „Как обичам“.  През есента певецът представя две песни: баладата – „Старата ти снимка“ и „Всяка нощ“ – дует с Галена. Борис Дали финализира годината с парчето „Нямам мищо“. 
  • 2008 г. През пролетта Борис Дали представя песента „Изневяра“.  През лятото певецът представя 4 песни: „Празна е душата“, „В центъра на купона“, „Веднъж обичам“, „Най-добрите сме“. Певецът се изявява на Турне „Планета Плюс Дерби“ 2008 за трети път.  Веднага след като приключва турнето излиза вторият самостоятелен албум на Борис Дали, озаглавен В центъра на купона.

2008 – 13: „Борис Дали 2013“

  • През зимата Борис Дали представя песента „Грешник“. 
  • 2009 г. Първата песен, която представя певецът е „Няма време“, която изтича в интернет, а видеоклипът се появява в началото на месец май През лятото певецът представя втора версия на песента „В центъра на купона“ – „В центъра на купона 2“.  Следващата песен, която представя Борис Дали е „Бързо ли говоря“, която е в дует с Преслава. Песнта предизвиква голям успех в класациите. Певецът се изявява на Турне „Планета Дерби“ 2009 за трети пореден път. През есента Борис Дали представя видеоклип, към най-новата си песен, озаглавена „Не си прави труда“. В клипът участие Николета Лозанова. През зимата Борис Дали представя песента „Хищница“.  По време на коледните празници Борис Дали представя песента „Сделка с тъгата“ с ТВ версия. 
  • 2010 г. На 11 март Музикална компания Пайнер стартира нов кастинг за изпълнители, който ще продължи до 31 май. Кастингът ще се провежда на два етапа: изпълнение с оркестър, и студийно прослушване. Борис Дали заедно с Мария и Илиян бяха журито.През пролетта изпълнителят представя песента „Помощ от приятел“. Във видеото Борис Дали си партнира с модела Бориса Тютюнджиева.Песнта предизвиква голям успех в класациите. На 21 май Борис Дали, Константин и Илиян представиха видеоклип към песента „Палатка“. Във видеото участие взе и Преслава.  Песнта предизвиква голям успех в класациите.  Борис Дали изпя „Пиян“ и „Палатка“ по случай 20 години „Пайнер Мюзик“Борис Дали се изяви на Турне „Планета Дерби“ 2010.През лятото Борис Дали представя видеоклип към най-новата си песен – „Секси парче“.През декември певецът представя песента „Научи ли се“. На 20 декември в интернет изтича баладата без клип „Горчива самота“.
  • 2011 г. Първата песен, която представя певецът е „По гръб“. През лятото Борис Дали представя песента „Обърка пътя“. През зимата Борис Дали и Андреа представят видеоклип към първата си дуетна песен, озаглавена „Едно“. Песнта предизвиква голям успех в класациите.
  • 2012 г. Борис Дали представи най-новата си песен с видеоклип, озаглавена „Дай ми“. В началото на месец април излиза песента „В ръцете“.  През лятото певецът представя видеоклип, към най-новата си песен „Drink & Drive“.На 4 октомври Борис Дали и Преслава представят видеоклип към дуетното си парче, озаглавено „Правено е с друг“. На 12 Годишни музикални награди Борис Дали печели награда за „Артистично присъствие във видеоклип“ за песента „Drink & Drive“.
  • 2013 г. Видеоклипът към съвместното парче на Борис Дали, Галена и Преслава е към песента „Бутилка“. Песнта предизвиква голям успех в класациите. Борис Дали представи новата си песен „Интересът ми се вдигна“ на концерта по случай връчването на музикалните награди на телевизия „Планета“. През пролетта излиза третият самостоятелен албум на певеца, озаглавен Борис Дали, който е представен в два варианта – CD и специално „Deluxe“ издание – CD и DVD. 

2013 – 18: „Младо момче“ и настояще

  • През лятото излиза видеоклипът към песента „Ти реши“. [74] Песнта предизвиква голям успех в класациите.  През есента Борис Дали представя видеоклип към песента „Още искам те“. В края на годината излизат златните хитове на Пайнер. Борис Дали излиза под номер 21. Дискът съдържа най-големите хитове на певеца през последните години. По време на Коледните и новогодишните празници Борис Дали представя две песни: „Попитай сърцето си“ и „Не е късно“, които са включени в последния албум на певеца Борис Дали. 
  • 2014 г. Борис Дали, който бе водещ на Годишните награди на Планета ТВ, се представи и в концертната част на церемонията като поднесе на феновете една от новите си песни, чието заглавие е „Пускай филма“. В края на месец април Андреа изпя песента на Борис Дали „Ти реши“ в която се включва и Галин. Новото видео на Борис Дали към „Ще си говорим пак“ направи своята видеопремиера на 20 май. В песента участие взе и Галена. Сред участниците в клипа е Краси – големият син на певеца. Малкият играе ролята на своя баща като малък. Красавиците, които партнират на Борето са „Мис Плеймейт 2013“ – Елена Кучкова и една млада актриса – Александрина Янкова. Певецът се изявява на Турне „Планета Лято 2014“.  Младо момче е първият самостоятелен фолклорен албум, който издава певец, популярен като попфолк изпълнител. [85] Новият проект на Борис Дали е озаглавен „Ти така пожела“ и излезе на 27 октомври. Във видеото участие взе и акрисата Александрина Янкова. Видеото към „К'во става тука“ на Теди Александрова и Борис Дали направи своята видеопремиера на 10 ноември.  Борис Дали представи песента „Удари“ в празничната програма на телевизия „Планета“. На 13 Годишни музикални награди Борис Дали спечели награда за „Фолклорен албум на 2014“-„Младо момче“.
  • 2015 г. Борис Дали представи „Ти не харчиш“ за първи път пред зрителите в концерта за Годишните награди на Планета ТВ. В песента с вокали се включва Теди Александрова, а видеоклипът се появява на 27 март.  Борис Дали изпя „Младо момче“ по случай 25 Години Пайнер, концертът се проведе в Стара Загора на Летния театър. Новата песен на Борис Дали е с участието на Галена и Галин. Видеоклипът към „Барабанче“ излезе на 8 юли.  На 30 октомври излиза новият видеоклип на Магда, към песента „Хищници“ в която участие взе и Борис Дали. Първият дует на Борис Дали и Емилия е факт. Видеоклипът към „Обичай ме“ излезе на 12 декември. 
  • 2016 г. На 20 март сръбските изпълнители Мирослав Илич и Шабан Шаулич изнасят концерт в зала Арена Армеец София, където участие взеха Борис Дали и Емилия.  На 28 април е промотирана песента и видеоклипът „Аз избрах“.  На 31 май по случай концерта с който оркестър „Орфей“ официално отпразнува 35-а си годишнина. Борис Дали бе гост изпълнител. Този път той заложи на „Свири мандолино“ и „Посрещай гости“. В разгара на лятото излиза парчето „Ламята“, в което участва Цветелина Янева.
  • 2017 г. На 17 март изпълнителят тръгва на турне в САЩ и Канада. Държавите и градовете, които Борис Дали трябва да посети са: Торонто, Тампа, Джорджия, Чикаго, Лас Вегас, Кейп Код и Сиатъл.  В края на месец март излиза първият дует на Борис Дали с певицата Елена Велевска „Ще си моя“.  През месец юни певецът представя песента „Някой богат“, в която участи взе Емилия. В разгара на лятото излиза триото с Теди Александрова и Живко Микс „Температура“. Борис Дали взе участие в дебютната песен на Валерия „Едно прости“. През декември певецът финализира годината с триото с Константин и Илиян „Гол“.
  • 2018 г. В началото на месец март излиза триото с Ангел и Adnan Beats „Дай, Дай, Дай“. Във видеото участва певицата Крисия Д. През юли месец излиза самостоятелната му песен, която носи името „Милионер“. Във видеото към песента взимат участие брат му Велислав и баща му Орлин.

Дискография

  • Пак съм сам (2006) [105]
  • В центъра на купона (2008) [106]
  • Борис Дали (2013) [107]
  • Младо момче (2014) [108]
  • Аз избрах (2018)

Концерти зад граница

  • Великобритания, Северна Македония, Италия, Испания, Англия 

Награди

  • 2005Борис ДалиДебют на годината
  • 2006Борис ДалиНай-прогресиращ изпълнител
  • 2006Борис ДалиМистър Планета
  • 2006Борис ДалиНаграда на сп. „Нов фолк“ с Преслава
  • 2007Борис ДалиНай-предпочитан изпълнител в Планета Пайнер Клуб
  • 2010„Палатка“Песен на годината
  • 2011„Едно“Дуетна песен на годината – с Андреа
  • 2012„Drink & Drive“Артистично присъствие във видеоклип
  • 2014„Младо момче“Фолклорен албум на 2014
  • 2015„Обичай ме“Баладичен хит на 2015 – с Емилия
  • 2005„Балканска орисия“[Награда на журито Скопски филанги] [1]
  • 2005„Балканска орисия“Награда на сп. Фолк парад [Пирин фолк] [1]
  • 2006Борис ДалиНаграда за интерпретация [Фолк фест Валандово, Македония][1]
  • 2006Борис ДалиНай-проспериращ изпълнител [Годишни награди на „Нов фолк“][1]
  • 2006„Пак съм сам“Дебютен албум [Годишни награди на „Нов фолк“][1]
  • 2006„Пиян“Кавърверсия на годината [Годишни награди на „Нов фолк“] [1]
  • 2006„Първи в сърцето“Дуетна песен – с Преслава [Годишни награди на „Нов фолк“][1]
  • 2006Борис Дали[Пирин фолк] [1]
  • 2007„Хайдушка жалба“2 Място за авторска песен [Пирин фолк] [109]
  • 2010Борис ДалиВокална формация на годината [Годишни награди на „Нов фолк“][1]
  • 2011„Едно“Дуетна кавърверсия на годината – с Андреа [Годишни награди на „Нов фолк“][1]
БОРИС ДАЛИ

    Социални мрежи