БОЖИДАР КОЛЕВ Галерия

БОЖИДАР КОЛЕВ

БИЗНЕС

26-01-1968г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

БОЖИДАР КОЛЕВ - - Роден на 26 януари 1968 г. в Стара Загора, женен, с един син
ОБРАЗОВАНИЕ
- Техникум по електротехника - Стара Загора (1884-1988)
- Технически университет - София , "Микроелектроника" (1989-1994)
ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ
- Съсобственик и управляващ директор на "Видеолукс" - фирма за внос и дистрибуция на електроника (1993)
- Съсобственик и президент на веригата хипермаркети за черна и бяла техника "Технополис" (2001)
- Член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (2006)

По общо мнение Колев и Белчев са коренно различни. "Божидар е по-уравновесен, по-спокоен, по-балансиран. Аз съм по-агресивен. На моменти той е авторитарен, но то е, защото поема повече лична отговорност и се товари с повече работа. Божидар познава културния афиш на София. Аз познавам баровете. Ако някой може да бъде забелязан да чете Джек Лондон пред камината, това твърдо не съм аз. При него моралните стойности са много по-развити. Ако ще се ходи в рая, определено ще хване по-бързия влак", усмихва се Тодор Белчев. Според трети източници Белчев "си гледа живота, докато Божо е толкова скромен и точен, че на моменти може да ти се види скучен". "Партньорът ми е по-авантюристично настроен. Аз предпочитам да поемам по-умерени рискове", е лаконичното сравнение на Божидар Колев.
По общо мнение двамата перфектно се допълват. Белчев е отговорен за експанзията, финансовата логистика и пропърти маркетинга в "Технополис", т.е. за терените, строителството на сградите, хората, а Божидар Колев - за маркетинга и чуждестранните партньори. Заедно са правили историята на "Технополис-Видеолукс холдинг".

Видеокасети под наем
Историята тръгва от Студентския град през 1991-1992 г. Божидар Колев и Тодор Белчев заедно с група приятели състуденти започват бизнеса с видеокасети под наем. Вземат пари от близки и познати. Тогава това е изгряващ бизнес и след първото студио отварят и второ. Временно имат и пицария, но сега Колев говори за нея като за "крачка встрани".

През 1993 г. създават фирмата за дистрибуция на черна техника "Видеолукс" ООД. Работят като дистрибутори на еврейски, индийски, арабски търговци, през които по това време продуктите на Philips, Panassonic, Sony, Bosсh влизат в България. Във времената на хиперинфлацията и последвалата стагнация гъвкавите близкоизточни търговци се ориентират към по-доходоносен бизнес и оголват пазара. Точно тогава "Видеолукс" набира сили в търговията на едро и с две камиончета изгражда мрежа, в която включва 120 фирми с 300 малки магазинчета.

През 1995 г. компанията подписва първия си ексклузивен договор - за правата за продажба в България на продуктите на JVC. Намира контакт с тях по традиционния път - чрез търговската служба на японското посолство. Вторият такъв договор е с южнокорейската LG. Именно азиатските партньори съветват собствениците на "Видеолукс" да инвестира в мрежа от магазини и то във времената на стагнация, когато естественият им порив е да минимизират разходите си. Успяват да оцелеят донякъде заради това, че не работят с банки, а със стокови кредити от производители.

През 1999 г. в страната влизат "Метро", "Билла", "Мосю Бриколаж". За да са в крак с новите реалности "момчетата" от "Видеолукс" решават да направят специализиран хипермаркет за черна и бяла техника (виж "Трудното решение"). Инвестиция обаче не е по силите им. Помогнала немската строителна компания "Линднер", която вече започвала да развива "Бизнес парк София". "Подадохме им ръка. Макар че Тодор искаше всичко да излезе по-евтино и в тяхна полза и за малко да се изпокараме и да се разсъхнат нещата", спомня си Росен Плевнелиев. "На този етап се намеси Божидар, който обикновено успява да балансира нещата, така че те да се случат. Като мениджъри ни бяха много симпатични, защото имаха амбицията да изведат този бизнес на светло", добавя Плевнелиев.

Бързай бавно
Миналата година "Технополис" откри пет нови обекта, така че магазините на веригата станаха 17. В тях се предлагат 25 хил. артикула. В момента се внедрява нова ERP (система за планиране на ресурсите). Част от дейностите по транспорта, както и строителството са аутсорсвани. За всеки нов обект обявяват конкурс между строителни фирми. С конкурс са избрали и шестте си водещи финансови партньори по лизинговите схеми за крайни клиенти. "Насърчаваме конкуренцията, за да има най-добри условия за клиентите", обяснява тактиката си Колев.

Основната му грижа сега е да не допусне "взривен" растеж. Божидар Колев, който иначе се определя като демократ в управлението, разказва един случай, в който е наложил вето. Предложили им да отворят магазин в първия мол в България. Колев смятал, че помещението не е подходящо - с квадратура под стандартната, на четвъртия етаж, над кино. И държал да не правят компромиси.

"Технополис" се въздържа от навлизане в моловете, което позволи на конкурентната верига "Техномаркет" да открие серия нови магазини в този "канал". Колев, който като малък бил запален шахматист, казва, че стратегически това не го притеснява. "Технополис" търси магазини с площ над 3 хил. кв.м и се надява, че ще ги намери в моловете, които тепърва ще се откриват. "Сегашните търговски центрове ще се оформят като такива с локално значение и е по-добре да не си обвързан с тях с 10-годишен договор", твърди Колев. Иначе още навремето той и съдружникът му мислели да стоят молове. Но виждайки сериозната конкуренция в тази сфера в други страни, предпочели да са партньори вместо оператори на молове. Днес Колев оценява това решение като "може би пропусната полза, но не и стратегическа грешка".

"Философията на устойчив растеж има своите ползи. Благодарение на нея банките се конкурират да работят с нас и да предлагат изгодно финансиране. Така че нямаме нужда от партньори или от излизане на борсата на този етап. Заради стабилността си имаме и висок рейтинг в дружествата за кредитно застраховане на партньорите-производители и получаваме дълги позиции стокови кредити от тях", обяснява мениджърът и дава пример с LG. Компанията кандидатства пред кредитен застраховател за стоката, която изпраща за "Технополис". Застрахователят проучва финансовата документация и разрешава отсрочено плащане между 30 и 60 дни за стоков кредит от порядъка на 1 млн. евро.

Потенциалните рискове
Като най-голям потенциален риск за бизнеса Божидар Колев определя икономическата ситуация в страната. "Сега икономиката се развива, доходите на хората растат, оттам расте и "Технополис". Проблемите със стагнацията обаче непременно ще се появят и застраховката срещу тях е философията за устойчив растеж", разсъждава мениджърът. Възможна посока на развитие е излизането на пазарите в съседните страни. Засега в "Технополис" не са готови за такава крачка. "Директните инвестиции в региона крият много рискове, изискват ангажимент. А и в България има още много работа и потенциал за развитие", казва Колев.

Друга потенциална опасност са международните вериги за бяла и черна техника от типа на "Медиамаркт", чийто модел е заимстван и в "Технополис". Според Божидар Колев браншът засега е опазен от подобна инвазия, защото българските вериги са силни, а чуждестранните конкуренти не могат да предложат коренно различен модел на съществуващия, който да ги направи по-конкурентни.

Тодор Белчев определя като риск номер едно за бизнеса липсата на качествени хора. Като се има предвид, че за всеки нов магазин са необходими осем-десет ръководители, експанзията видимо създава проблеми.

На високо ниво в "Технополис" няма текучество - приятелите, с които е започнат бизнесът в студентските години, и сега са на мениджърски позиции в компанията. Проблемът е с по-ниските нива. В "Технополис" се стараят по най-различни начини да задържат перспективните си служители. Предоставят им възможност за кариерно развитие във фирмата, като обявяват вътрешни конкурси за свободните мениджърски позиции. Разработили са система за оценка на представянето, имат програми за обучение в технически и търговски умения. Стимулират хората си чрез бонусни схеми, които могат да увеличат заплатата с до 20%.

"Смея да твърдя, че сме от компаниите, в които топ мениджмънтът няма грубиянско отношение към останалите", казва изпълнителният директор на "Технополис България" Сашо Ганчев. Според Божидар Колев хората трябва да чувстват удоволствие от работата си, да нямат много проблеми и да са уверени, че могат да вземат самостоятелни решения. "Стараем се да не създаваме много стрес на служителите си и натоварването да е разумно. Защото резултатът от стреса е лош - неработоспособност и текучество", казва мениджърът. Той го знае от собствен опит - липсата на свободно време е най-големият му проблем.
Компанията
2002 г. 2007 г.
Брой магазини 1 17
Оборот за магазините 23 млн. лв. 325 млн. лв.
Брой служители 82 1700
Източник: "Технополис" АД
 

БОЖИДАР КОЛЕВ

    Социални мрежи