БОЖАНА ДИМИТРОВА Галерия

БОЖАНА ДИМИТРОВА

ЖУРНАЛИСТ

22-02-1940г./

ЗОДИЯ   РИБИ

Божана Димитрова е  една от легендите на „Хоризонт“, Предаването ѝ „Разговор с вас“ остава в ефир близо четвърт век и го слушат по три милиона души - два рекорда, недостигнати и до днес в българската радиожурналистика. „Златният глас“ на Българското национално радио е носител на наградата „Сирак Скитник“ за цялостен творчески принос и новаторство. примата на българската журналистика, а доц. Ивайло Христов написа книга за нея и я озаглави „Божана Димитрова - кауза радиожурналист”.

Божана Димитрова е родена на 22 февруари 1940 г. Завършила е българска филология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“. От 1965 г. работи В БНР. Праз 1974 г. заедно с Весе­лин Димитров, Еди Емирян и Дора Христова създават предаването „Разговор с  вас“, което е в ефир близо 25 години. Божана Димитрова е носител на награтата за журналистика „Сирак Скитник“ за цялостен творчески принос и нова­торство в БНР.

И днес в Златния фонд на Българското национално радио остават два рекорда, непостижими в новото време. И двата принадлежат на Божана Димитрова, известната журналистка, неизменен водещ на легендарното в миналото предаване „Разговор с вас”. Божана е водила емисията си точно четвърт век – най-дълго живялата рубрика в БНР. Ведомствената статистика на БНР сочи, че освен това г-жа Димитрова е събирала пред радиоапаратите всеки петък следобед, когато се излъчваше „Разговора”, не по-малко от рекордните 3 милиона слушатели. Този рекорд е непостижим оттогава досега в цялата история на родната радиожурналистика.

БОЖАНА ДИМИТРОВА

    Социални мрежи