БОГДАН НИКОЛОВ Галерия

БОГДАН НИКОЛОВ

СПОРТИСТ АДМИНИСТРАЦИЯ

22-01-1955г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Богдан Николов е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г., като първо кора в клас 125 куб. см. В кариерата си има общо 21 титли. От тях 16 са като шампион на България в три различни класа – 125, 250 и 500 куб. см, три пъти е шампион на Източна Европа. През 1988 г. става европейски шампион в клас 80 куб. см, а четири години по-късно става световен шампион по мотоциклетизъм в състезанията със серийни мотоциклети.

От 1994 г. Николов е избран за президент на БФМ. Така той сам слага край на амбициите си да става автомобилен състезател. За този период Владимир Илиев разказва, че е бил негов мениджър и когато всичко било готово, той бил подготвен, спонсори са били намерени, програмата направена, Богдан казал: „Дай с парите на спонсорите да купим мотори на децата и н наши пилоти да карат.” И го направил. Така се провалила кариерата му на автомобилен пилот.

Но пък като председател на БФМ започва трескава дейност, докарва кръгове от европейското, а и от световното първенство по мотокрос и супермото у нас. През 2000 г. основава Балканския мотоциклетен съюз, чиито председател е и до днес. Същата година е избран за координатор на всички вътрешноконтинентални мотоциклетни съюзи в Европейския мотоциклетен съюз. Трасетата, които са изградени на българска територия, когато Богдан е председател на БФМ, печелят наградите за №1 в света на ФИМ – Горна Росица край Севлиева – 6 пъти, край Троян – 3 пъти и в Долна Митрополия за супемото – 5 пъти. По време на Богдан Николов, като шеф на БФМ у нас са направен 28 старта световни и 46 европейския шампионати.

БОГДАН НИКОЛОВ

    Социални мрежи