АВГУСТИН ПЕЙЧИНОВ Галерия

АВГУСТИН ПЕЙЧИНОВ

БИЗНЕС

01-03-1946г./09-12-2011г.

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Августин Пейчинов /01.03.1946 - 09.12.2011/ е роден на 1 март 1946 г. Първите му години минали в дом за сираци, след това за него се грижела плевенската му баба по майчина линия - комунистка от 1922 г. В къщата си в Родопите криела партизани.

Като младеж Пейчинов бил активен комсомолец. Избягал от България след конфликт с близък приятел. През 1964 г., едва 18-годишен, преминал българо-сръбската граница, в Белград се свързал с френския военен аташе и с негова помощ стигнал до Париж. И оттам - при баща си в Ню Йорк - така описва приключенията на бъдещия милионер 

Явно не е бил регистриран от Държавна сигурност със страшното "невъзвращенец", защото за първи път той се връща в България през 1978 г.

Много лаконичен беше, когато го питаха как е натрупал богатството си. "Как станахте милионер?", попита го журналистката от "24 часа" Алексения Димитрова през април 1999 г.

"Духовното богатство е важно, това, което можеш да направиш за другия", отговари Пейчинов. "Много морални хора са морални, но не успяват..." "Морални, ама само седят и мъдруват. Аз използвам обстоятелствата."

Първото обстоятелство, изглежда, е хотелът на баща му "Бокстрий". Признава, че едва година след като става милионер, заживява в едностаен апартамент в центъра на Манхатън под наем. Но през 70-те години на миналия век вече има собствена хотелиерска верига.

Сдобива се с "графска титла". Става член на "Ордена на ротисьорите". (Гастрономически орден, основан през 1248 г. в Париж).

През 2010 г. в интервю за "Труд" Пейчинов разказва за познанството си със вече бившия премиер Симеон Сакскобургготски, което датирало от 1964 г.: "Ако ние не сме в криза, това се дължи преди всичко на него - на уравновесената финансова политика, която не се харесваше на много хора с финансови интереси. Царят постави основите на елегантност в България. Почувства се известна коректност в живота. И това са основи, които след това се развиват".

Пейчинов постоянно демонстрираше ексцентричност. Веднъж се поздрави сам за рождния си ден като купи цяла вестникарска страница и публикува текста: “Кеф ми е, че царят се завърна, за да ни поведе, че комунизмът отново има бъдеще, и че днес имам рожден ден”.

През 90-те години построи в "Златни пясъци" луксозния бутиков хотел "Вила Аква" и канеше там "светския елит".

След 1990 г. купи и продаде няколко скъпи имота в центъра на столицата. Инвестира в оригинален ресторант, който нарече "Национална Ротисерия Цар Иван Асен Втори "- на ъгъла на улиците "Неофит Рилски" и "Хр. Белчев" в София.

Внесе в София няколко типични черни лондонски таксита и ги паркираше на площад "Цар Освободител" срещу Народното събрание.

Никога не е крил, че е хомосексуалист.

Много близък стана с голямата актриса Невена Коканова през последните години от живота й. По-късно плъзна слух - който не беше потвърден - че е болен от СПИН. Изглежда тази болест го довърши на 65 години.

Августин Пейчинов е роден на 1 март 1946 г. Първите му години са минали в дом за сираци. Когато плевенската му баба Олга отишла да го види, едва не припаднала - момченцето било слабо като скелет, сополиво и гладно. Възрастната жена веднага го прибрала вкъщи, напук на законите и съпротивата на социалните служби. Така бъдещият богаташ израснал под грижите на баба си.

Въпреки че много рядко се виждал с майка си, Пейчинов се проявил спрямо нея като благодарен син. Когато тя се разболяла от рак, той, вече милионер, й осигурил лечение в Париж и много тежко преживял смъртта й.

През 1969 г. Пейчинов емигрира и се установява в САЩ, където успява да стане милионер. През 70-те години вече управлява собствена империя. Първият си хотел "Бокстрий" открива в САЩ, след което инвестира в Париж, Виена и други европейски градове. Известен като една от водещите фигури в светския елит. Графската титла, която притежава, също прибавя блясък към ореола му. По света се обръщат към него с Ваше Височество, а ложата му на Моцартовия фестивал в Залцбург е запазена под името Августин фон Пейдж.

В България се връща след 1990 г. Инвестира в 2 големи начинания - ресторант в столицата (брънка от веригата на Ротисьорите) и вила "Аква" край Варна (архитектурен автопортрет на собственика й), за която той казва: "Направих тук онова, което ми е липсвало при всичките мои пътувания по света". Пейчинов остава и единственият българин, който е член на Ордена на ротисьорите. Неотдавна той завеща позицията си там на светския лъв Евгени Минчев, с когото никога не са крили близостта си.

Августин Пейчинов се гордееше с ексцентризма си и не се свенеше да го демонстрира. Така например през 2005 г. той изправи косите на роднините си, като публикува обява във вестник “Пари”, че си търси “достойни наследници”. По този начин искал да покаже на най-близките си, че нищо на този свят не е 100 процента сигурно.

Преди време милионерът се самопоздрави за рождения си ден по особено колоритен начин, като купи цяла вестникарска страница и извести: “Кеф ми е, че царят се завърна, за да ни поведе, че комунизмът отново има бъдеще, и че днес имам рожден ден”. 

Покрай тежкото му здравословно състояние преди време плъзна слух, че ексцентрикът гасне от СПИН. Истината е, че е бил на крачка от смъртта, но по друга причина. Негови близки, които се ползвали с пълното му доверие, се опитали да го отровят, за да заграбят състоянието му. Френски и американски лекари се борили за живота му и дълго поддържали жизнените му функции само на системи.

 

АВГУСТИН ПЕЙЧИНОВ

    Социални мрежи